Tunus'taki Nahda Hareketinden Merzuki hakkındaki hapis cezasına tepki:

"Nahda Hareketi, (eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif) Merzuki hakkındaki insafsızca kararı kınıyor. Bu, Anayasa'ya yönelik darbeye karşı çıkanlar aleyhindeki siyasi yargılamalar döneminin başladığını gösteriyor

23 Aralık 2021 - 21:45
Tunus'ta Nahda Hareketi, eski Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki'nin gıyabında yargılandığı davada 4 yıl hapis cezasına çarptırılmasını "insafsızca bir karar" şeklinde nitelendirerek kınadı.

Nahda Hareketinden yapılan yazılı açıklamada, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, "siyasi rakiplerini tasfiye etmek üzere yargıya baskı kurmakla" suçlandı.

Açıklamada, "Nahda Hareketi, Merzuki hakkındaki insafsızca kararı kınıyor. Bu, Anayasa'ya yönelik darbeye karşı çıkanlar aleyhindeki siyasi yargılamalar döneminin başladığını gösterdiği gibi yetkilerin Cumhurbaşkanı'nın (Said) tekeline geçtiği tehlikesini de gözler önüne seriyor." ifadelerine yer verildi.

Ülkedeki "onurlu yargıçlara, yetkileri zorbalık için kullananlara karşı dik durma" çağrısı yapılan açıklamada, bu tür kararlarla demokrasi ve özgürlük alanındaki kazanımların tehlikeye atıldığı uyarısında bulunuldu.

- Ne olmuştu?

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Merzuki, ekim ayında France 24'ün Arapça kanalında yayımlanan röportajında, "Uluslararası Frankofon Zirvesi'nin Tunus'ta düzenlenmesinin darbeye destek olacağını düşündüğüm için zirvenin Tunus'ta yapılmaması için çalıştım ve bu yaptığımla gurur duyuyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Kays Said, Merzuki'nin bu açıklamasının ardından 14 Ekim'de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, yurt dışında Tunus'a komplo kuranların devletin iç ve dış güvenliğini hedef aldığını, bu kişilerin diplomatik pasaport taşımaya haklarının olmadığını söylemişti.

Bunun üzerine Tunus İstinaf Mahkemesi Sözcüsü Habib Tarhani, 15 Ekim'de, Adalet Bakanı'nın verdiği izne dayanarak Merzuki hakkında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

Merzuki ise suçlamaları reddederek ülkesinin aleyhine çalışmadığını, Cumhurbaşkanı Said'in 25 Temmuz'da aldığı olağanüstü kararları "darbe" olarak gördüğünü ve buna karşı çıktığı için hedef alındığını dile getirmişti.

Tunus Asliye Hukuk Mahkemesi, 4 Kasım'da Merzuki için "ülkenin iç ve dış güvenliğine karşı komplo kurmak" suçlamasıyla "uluslararası tutuklama" kararı çıkarmıştı.

Asliye Hukuk Mahkemesi dün Merzuki'yi "devletin dış güvenliğine saldırmak" suçlamasıyla gıyabında yargılandığı davada 4 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.