TBMM, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının bütçeleri Genel Kurulda
TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç: "Meclis Başkanlığı yazılı soru önergelerinin zamanında cevaplanmasının üzerinde hassasiyetle durmuştur"
TBMM Genel Kurulunda, TBMM, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.
TBMM bütçesi üzerinde konuşan Bilgiç, 27'nci dönemde toplam 56 bin 891 yazılı soru önergesi geldiğini, iade edilen soru önergesi sayısının 1081 olduğunu, 54 bin 777 tanesinin işleme alındığını belirtti. Bunların 6 bin 945'inin süresi içerisinde, 28 bin 456'sının süresi geçtikten sonra cevaplandırıldığını dile getiren Bilgiç, 18 bin 891 soru önergesinin henüz cevaplanmadığını bildirdi.
Bilgiç, yazılı soru önergesi cevaplanma oranının 22'nci dönemde yüzde 62,8, 23'üncü dönemde yüzde 85, 24'üncü dönemde yüzde 60, 25'inci dönemde yüzde 6,1 ve 26'ncı dönemde yüzde 45,4 olduğunu aktararak, "Meclis Başkanlığı, yazılı soru önergelerinin zamanında cevaplanmasının üzerinde hassasiyetle durmuştur. Bununla ilgili defaatle Cumhurbaşkanı Yardımcısı nezdinde bakanlıklarımıza Meclis Başkanlığımız tarafından yazılar gönderilmiştir." bilgisini verdi.
Bilgiç, cevapların içeriğini ya da niteliğini tartışmak noktasında Anayasa'nın Meclis Başkanlığına vermiş olduğu bir görev olmadığını söyledi.
Herkesin Meclisin hukukunu korumak zorunda olduğunu vurgulayan Bilgiç, şunları kaydetti:
"Hepimizin sahip çıkması gereken yer Meclis. Burada eski Meclis başkanlarımıza tahsis edilen araçlar ve irtibat ofisleriyle ilgili bir konu gündeme geldi ama bunu gündeme getirirken ve eleştirirken devletin bütününe bakmanız lazım. Bu ülkede eski başbakanlara, cumhurbaşkanlarına, Anayasa Mahkemesi başkanlarına, Sayıştaya, Danıştaya bu imkanlar sağlanıyor mu? Devlet kritik yerlerde görev yapanlara bu imkanı vermiyor mu? O zaman eski Meclis başkanlarına da bu hakların verilmesinden daha doğal ne olabilir ki? Bu da kimsenin kafasından yaptığı bir şey değil. 31 Mart 2000 tarihli Başkanlık Divanı kararıyla eski Meclis başkanlarına araç ve şoför tahsis edilmesine karar veriliyor. Sonra 22 Ocak 2014 tarihinde eski Meclis başkanlarına irtibat bürosu olarak kullanabilecekleri bir mekanın tahsisine ilişkin bir Başkanlık Divanı kararı var ve Başkanlık Divanındaki temsilcisi olan bütün siyasi partilerin milletvekillerinin de bunun altında imzası var."
Süreyya Sadi Bilgiç, 6 Nisan 2015 tarihli kararla Meclis başkanlarına 3 personele kadar personel verilmesi imkanı da sağlandığını belirterek, "Bunu yurt dışındaki parlamentolarla mukayese ettiğimizde de pek çok ülkede bu imkanların Meclis başkanlarına sağlanmış olduğunu hep beraber görüyoruz." diye konuştu.
AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz'a, Grup Başkanı olduktan sonra Meclis tarafından bir adet araç tahsis edildiğini ifade eden Bilgiç, "Genel Başkan olarak Mecliste temsil edilmeyen Grup başkanlarımıza Meclis tarafından araç tahsisi yapılmaktadır ve Sayın Yılmaz'a da önceki görevleri nedeniyle de ilave olarak kullanmış olduğu başka da bir araç tahsisi söz konusu değildir." dedi.
Bilgiç, Meclisin kadrosunda şef unvanında bir memurun 6 bin 203 lira maaş alırken milletvekili birinci danışmanının 10 bin 945, bir memur 5 bin 802 lira alırken milletvekili ikinci danışmanının 9 bin 565, bir hizmetli 5 bin 63 lira alırken milletvekili ilave yardımcı personelinin 8 bin 252 lira ücret aldığını kaydetti.