Ürdün Dışişleri Bakanlığından İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa baskınına kınama

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, İsrail polisinin Mescid i Aksa'ya yönelik baskınını ve ibadet edenlere yapılan saldırıları en sert şekilde...

15 Nisan 2022 - 13:55
Ürdün Dışişleri Bakanlığı, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınını ve ibadet edenlere yapılan saldırıları en sert şekilde kınadı.

Ürdün resmi ajansı Petra'da yer alan habere göre, Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heysem Ebu'l Ful, Aksa'ya yönelik baskına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Baskın ve saldırıların, uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu belirten Ebu'l Ful, İsrail polisinin uygulamalarını reddettiklerini ve kınadıklarını vurguladı.

Ürdünlü yetkili, İsrail makamlarını, polis ve özel kuvvetleri derhal Harem-i Şerif'ten çıkarmaya çağırdı.

Mescid-i Aksa'daki tansiyonun yükselmesinin tehlikeli sonuçları olabileceği uyarısında bulunan Ebu'l Ful, kutsal mescidin ve ibadet edenlerin güvenliğinin İsrail makamlarının sorumluluğunda olduğunu kaydetti.

- Aksa'da olaylı sabah

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın avlusunda toplanan gençlerin sabah namazından sonra İsrail polisine taş atması üzerine olaylar çıkmıştı.

Aksa'nın avlusuna baskın düzenleyen İsrail polisi, kauçuk kaplı mermi ve ses bombası kullanarak gençlere müdahale ederken, Harem-i Şerif‘te bulunan tüm cemaati de zor kullanarak dışarı çıkarmıştı.

Daha sonra geri çekilen ve cemaatin içeri girmesine izin veren İsrail polisi, gençlerin yeniden taş atmaya başlaması üzerine tekrar avluya girmişti.

Cemaati darbederek dışarı çıkardıktan sonra gençlerin bulunduğu Kıble Mescidi'ne yönelen İsrail polisi zor kullanarak mescidin içine girmişti.

İsrail polisinin, Aksa içindeki Kıble Mescidi'ne girdiğini ve buradaki Filistinlileri yere yatırarak tevkif ettiğini gösteren görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

İsrail polisi, Harem-i Şerif'te çıkan olaylarda yüzlerce kişiyi gözaltına almış, en az 152 kişi yaralanmıştı.