Türkiye Maarif Vakfının "12. Ülke Temsilcileri İstişare Toplantısı" İstanbul'da düzenlendi
TMV Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün: "TMV, Türkiye'nin yeniden büyük devlet olma iddiasının bir sonucudur. Fransız AEFE, Alman ZFA, İngiliz BSO ve Çin Konfüçyüs okulları gibi yapıların etkili olduğu uluslararası eğitim alanında ve kültürel nüfuz sahasında Türkiye'nin de yer edinme gayesidir"
TMV'den yapılan açıklamaya göre, genel merkezdeki toplantının açılışında konuşan Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, fütüvvet geleneğinden miras aldıkları sevgi, saygı ve fedakarlığa dayanan ilkelerle değerlerin herkes için temel düstur olması gerektiğini belirtti.
Akgün, bu anlamda TMV'nin, 1000 yıldır Anadolu'da farklı kültürleri bir arada yaşatan tecrübeleri, birikimleri, inançları, irfanları ve bilgelikleri uluslararası eğitimin gelişen içeriğine mezcedip dünyaya tanıttığını, Türkiye'nin itibarı ve dünyanın iyiliği için çalıştığını kaydetti.
En büyük hedeflerinin dünyada insanca yaşamayı mümkün kılacak medeniyet inşasına katkı sunmak olduğunu aktaran Akgün, "Türkiye Maarif Vakfımız, Nurettin Topçu'nun ifadesiyle bizi irfan medeniyetine ulaştıracak küresel bir insan mektebidir. Her okulumuz bu insan mektebinin birer şubesi, her idarecimiz de irfan geleneğimizin birer canlı timsali olmalıdır. Maarif ereni olmak sözle olmaz, hal ile olur. Onun yolu da birbirimize yar olmaktan, dayanışmaktan, güzel işlerle hemhal olmaktan geçer." dedi.
Akgün, TMV'nin Türkiye'nin geniş küresel vizyonunun önemli sac ayaklarından birisi olan "Türkiye’nin eğitimde uluslararasılaşma politikasına" katkı sunduğunu da dile getirdi.
- "20 ülkede 234 FETÖ iltisaklı okul kapatıldı"
Prof. Dr. Akgün, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin akabinde hükûmetin, yurt içi ve dışında FETÖ ile mücadele başlattığını, Vakfın da yurt dışındaki FETÖ iltisaklı okulların zararlarını ilgili ülkelere anlattığını ve bunların kapatılmasında ciddi mesafe katettiğini bildirdi.
Bugüne kadar 20 ülkede 234 FETÖ iltisaklı okulun kapatılıp TMV'ye devredilmesini sağladıklarını aktaran Akgün, bazı ülkelerin ise bu girişimler neticesinde ikna olup okulları kapattığını ve faaliyetlerini sonlandırdığını anlattı. Akgün, bazı ülkelerin ise bu okullardaki yöneticilerin görevine son verip kendi eğitim bakanlıklarına bağlı olacak şekilde okulları kamulaştırdığını belirtti.
Birol Akgün, FETÖ'nün yurt dışındaki eğitim faaliyetlerini engellemek ve sonlandırmak için gösterdikleri gayrete değinerek "TMV, Türkiye'nin yeniden büyük devlet olma iddiasının bir sonucudur. Fransız AEFE, Alman ZFA, İngiliz BSO ve Çin Konfüçyüs okulları gibi yapıların etkili olduğu uluslararası eğitim alanında ve kültürel nüfuz sahasında Türkiye'nin de yer edinme gayesidir. Bu gaye, küresel bir güç olma yolunda ilerleyen Türkiye'yi, Türk kültürünü ve tarihini, Türkçeyi uluslararası kamuoyuna doğru kanallardan aktaracak uluslararası ölçekli bir örgün eğitim kurumu olarak Maarif Vakfını kurmaya sevk etmiştir." ifadesini kullandı.
- "Şiddet ve kültürel değerlerdeki yozlaşmalarla mücadele ediliyor"
Vakfın küresel ölçekte ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi, Türkofobi, ayrımcılık, şiddet ve kültürel değerlerdeki yozlaşmalara karşı da eğitim yoluyla mücadele etmek için kurulduğunu da aktaran Akgün, TMV'nin misyonu ve faaliyetlerinin, Birleşmiş Milletlerin (BM) kuruluş tüzüğünde ifade edilen "tüm dünyada kalıcı barışı korumak" ve BM 2030 Vizyon Belgesi'nde deklare edilen "sürdürülebilir kalkınma için kaliteli eğitim" hedefleriyle örtüştüğünü kaydetti.
TMV'nin en önemli özelliğinin, kendini sürekli yenileme ve geliştirme kabiliyeti olduğundan bahseden Akgün, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devletin her kademesinden destek gördüklerini belirtti.
Toplantı "Hukuki ve Siyasi Boyutlarıyla 15 Temmuz" Paneli, "Maarif Mezunları ve Bursiyerleri Mezuniyet Töreni", sunumlar, değerlendirmeler ve yuvarlak masa toplantılarıyla 7 Temmuz'a kadar devam edecek.