Tunus Yüksek Yargı Konseyi merkezinin kapatılmasına tepki

Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Yusuf Buzahir: "Çalışanların genel merkeze girmelerinin engellenmesi, kapısına kilit vurulması, devlet kurumuna el koymak anlamına geliyor.”

07 Şubat 2022 - 14:25
Tunus Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Yusuf Buzahir, Konsey merkez binasının kapatılmasını “devlet kurumlarına el koymak” olarak değerlendirdi.

Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Buzahir, Konsey merkez binasının kapatılmasına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Konsey'in çalışmalarına devam edeceği mesajını veren Buzahir, “Merkezimiz İçişleri Bakanlığı tarafından kapatılmasına rağmen Konsey olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Çalışanların genel merkeze girmelerinin engellenmesi, kapısına kilit vurulması, devlet kurumuna el koymak anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

Konsey binasının kapatılmasından İçişleri Bakanlığı'nı sorumlu tutan Buzahir, “Artık Konsey'in reformundan ya da üyelerinin dağıtılmasından değil, Yüksek Yargı Konseyi’nin polis gücüyle ele geçirilmesine şahit oluyoruz.” dedi.

Sabah saatlerinde güvenlik güçlerinin Konsey merkezini girişlere kapatmasının ardından açıklama yapan Buzahir, “Bu gelişme, Konsey'e saldırılarda yeni bir aşama, Konsey'e yönelik bu saldırılar, devlet kurumlarına müdahale ve yargı erkini ele geçirmeye çalışma girişimleridir.” ifadelerini kullanmıştı.

- Said’ Yüksek Yargı Konseyini feshetme niyetini açıklamıştı

Tunus Cumhurbaşkanlığı, Said'in, cumartesi akşamı İçişleri Bakanlığı'na yaptığı ziyaret sırasında çekilen görüntülerini paylaşmıştı.

Bakanlıktaki toplantıda geçici bir kararname çıkararak Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetme kararı alacağını söyleyen Said, "Şu andan itibaren bu Konsey tarihe karıştığını bilsin. Konsey mevkilerin satıldığı yer haline geldi. Yargıçlar sadakate göre atanıyor. Onların yeri şimdi oturdukları yer değil, sanıkların durduğu yerdir." ifadelerini kullanmıştı.

Said’in Yüksek Yargı Konseyi'ni feshetmeye niyeti olduğunu açıklamasının ardından, başta yargı kurulları olmak üzere, Meclis ve ülkedeki birçok siyasi partiden, sivil toplum örgütlerinden söz konusu fesih kararının kabul edilmeyeceği duyuruldu.

- Tunus’taki siyasi kriz

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said’in geçen yıl açıkladığı olağanüstü kararların ardından siyaset, ekonomi ve yargı alanında yaşanan krizler artarak devam ediyor.

Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurdu ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı. Said, 22 Eylül’de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı. Cumhurbaşkanı'nın aldığı tüm bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.

Bazı kesimler Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve Tunus'un demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

Tunus Cumhurbaşkanı, 19 Ocak'ta da Yüksek Yargı Konseyi üyelerine tanınan imtiyaz ve maddi yardımları kaldırdığını duyurmuştu. Said'in bu kararı birçok kesim tarafından yönetimin yargıya müdahalesi olarak değerlendirilmişti.