Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said'e muhalif cepheden birlik çağrısı

Emel Partisi Siyasi Komite Başkanı Ahmed Necib eş Şabbi: "Tunusluların geniş katılımlı siyasi bir konsensüs tarafından kurulacak ulusal kurtuluş hükümetine ihtiyacı var, bu yüzden siyasi görüşlerine bakılmaksızın muhalifler olarak her kesimi kapsayan ulusal bir diyalog gerçekleştirmeliyiz"

10 Nisan 2022 - 19:00
Tunus’ta, Cumhurbaşkanı Kays Said’in 25 Temmuz olağanüstü kararlarına karşı çıkan muhalefet güçlerinin “Ulusal Kurtuluş Cephesi” adıyla bir araya gelme çağrısı yapıldı.

Emel Partisi Siyasi Komite Başkanı Ahmed Necib eş-Şabbi, Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi tarafından Tunus Şehitler Günü anma vesilesiyle düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Said’in kararlarının protesto edildiği gösteride bir konuşma yaptı.

Muhalefeti Cumhurbaşkanı Said’e karşı beraber hareket etmeye çağıran Şabbi, “Geniş katılımlı Ulusal Kurtuluş Cephesi adıyla kuracağımız oluşumla, siyasi görüşü ne olursa olsun beraber mücadele etmeyi umuyoruz.” dedi.

Hedeflerinin Cumhurbaşkanı Said’i “demokratik yola döndürmek” olduğunun altını çizen Şabbi, “Tunusluların geniş katılımlı siyasi bir konsensüs tarafından kurulacak ulusal kurtuluş hükümetine ihtiyacı var, bu yüzden siyasi görüşlerine bakılmaksızın muhalifler olarak her kesimi kapsayan ulusal bir diyalog gerçekleştirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

- Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimine katılım artıyor

Gösteride basın mensuplarına bilgi veren Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişiminin önde gelen üyelerinden Anayasa Profesörü Cevher Bin Mübarek ise, girişime geniş çaplı katılımın olduğunu ifade etti.

Farklı görüşlerden birçok siyasetçinin Cumhurbaşkanı Said’in olağanüstü kararlarına karşı ortak hareket edebilmek için girişime katılmak istediklerini belirten Mübarek, “Tüm girişimlerimize rağmen Cumhurbaşkanı Said bizi ulusal diyaloğun dışında tutuyor. Said, çözümün değil problemin bir parçası. Darbecilerle diyalog istemiyoruz.” dedi.

- Merzuki: “Bugün düzenlenen gösteri ilgili herkese bir mesaj”

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, Cumhurbaşkanı Said’in olağanüstü kararlarının protesto edildiği gösteriye ilişkin sosyal medya hesabında değerlendirmede bulundu.

Yoğun güvenlik önlemlerine ve tüm engellemelere rağmen yüzlerce Tunuslunun Cumhurbaşkanı Said’in olağanüstü kararlarını protesto ettiğini vurgulayan Merzuki, “Bugün ilgili herkese güçlü bir mesaj veren yurttaşlara selam olsun. Tunus için gerekli olan meşru parlamentonun çalışmalarına devam etmesidir. Tek hedefimiz darbecileri devirmek ve onları en kısa zamanda mahkemeye çıkmalarını sağlamak.” ifadelerini kullandı.

- Cumhurbaşkanı Said’in olağanüstü kararları protesto edildi

Cumhurbaşkanı Said’in 25 Temmuz olağanüstü kararlarının ardından Tunuslu aktivistler tarafından kurulan Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi, 9 Nisan Şehitler Günü’nü anmak ve Said’in Parlamentoyu kapatmanın yolunu açan olağanüstü kararlarını protesto etti.

Yüzlerce Tunuslunun katıldığı gösteriye, Nahda Hareketi de destek verdi.

Fransız askerlerinin 9 Nisan 1938'de, Tunus'ta bir parti liderini tutuklamasını protesto eden göstericilere ateş açtığı ve onlarca kişinin hayatını kaybettiği gün, ülkede "Şehitler Günü" olarak kabul ediliyor.

- Tunus’ta yaşanan siyasi kriz ve Temsilciler Meclisi'nin feshedilmesi

Tunus Cumhurbaşkanı Said'in geçen yıldan bu yana aldığı olağanüstü kararlar ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.

Said, 25 Temmuz 2021'de Meclis'in çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı. Tunus Cumhurbaşkanı, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.

Meclis'in çalışmalarının askıya alınmasına karşı çıkan milletvekilleri 30 Mart'ta çevrim içi oturum düzenlerken, bunu "darbe girişimi" olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Said, Anayasa'nın 72. maddesine dayanarak aynı gün Meclis'i feshettiğini duyurdu.

Ülkedeki bazı kesimler Said'in Meclis'i saf dışı bırakan kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve Tunus'un demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.