Tunus Genel İşçi Sendikasından "ulusal birlik" mesajı

Tunus Genel İşçi Sendikası (TGİS) Genel Sekreteri Nureddin et Tebubi, ülkede ulusal birliği sağlamadan hiçbir krizin çözülemeyeceğini...

14 Mart 2022 - 18:10
Tunus Genel İşçi Sendikası (TGİS) Genel Sekreteri Nureddin et-Tebubi, ülkede ulusal birliği sağlamadan hiçbir krizin çözülemeyeceğini söyledi.

Tebubi, TGİS'in kurucularından ve uzun yıllar başkanlığını yapan El-Habib Aşur'un ölümünün 23. yılı dolayısıyla Safaks kentinde düzenlenen programda konuştu.

Konuşmasında "ulusal birlik" mesajı veren Tebubi, "Muhalif görüşlerin kabul gördüğü demokratik bir iklim içerisinde yaşamak bizim de hakkımız. Ulusal seçimlere dayanışma ve birlik içerisinde girmeyi ümit ediyoruz." dedi.

Tunusluların yaşamlarını iyileştirecek çözümleri desteklediklerini vurgulayan Tebubi, "Cumhurbaşkanı Kays Said'in 25 Temmuz’da aldığı kararların yanındayız. Fakat ülkeyi çatışmaya götürmeyecek, birlik ve beraberlik içerisinde, milli birlikteliği sağlayacak çözümden yanayız." ifadelerini kullandı.

- Tunus’taki siyasi kriz

Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurdu ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı.

Said, 22 Eylül 2021'de de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.

Tunus Cumhurbaşkanı, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 17 Aralık 2022'de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı'nın aldığı tüm bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.

Ülkede, bazı kesimler Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve Tunus'un demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.