TİM Başkanı Gülle, 21. Forum İstanbul'da konuştu:

“İhracat ailemizin gayretleri ile 2023 yılında 300 milyar dolar, 2026 yılında 400 milyar dolar ve 2030 yılında ise 500 milyar dolarlık ihracatı hedefliyoruz. Bu hedefler, ihracat ailemizin, ülkemizin geleceğine ne kadar güvendiğinin somut delilidir” "Göreve geldiğimizden bu yana ihracatçılarımızdan gelen ve hükümetimize ilettiğimiz 217 sorunun tamamı ivedilikle çözüme ulaştı, tüm ekonomi kurumlarıyla dirsek temasında çalıştık"

01 Haziran 2022 - 12:20
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “İhracat ailemizin gayretleri ile 2023 yılında 300 milyar dolar, 2026 yılında 400 milyar dolar ve 2030 yılında ise 500 milyar dolarlık ihracatı hedefliyoruz. Bu hedefler, ihracat ailemizin, ülkemizin geleceğine ne kadar güvendiğinin somut delilidir.” dedi.

Gülle, “2023’e Doğru, 2050 Ufku" temasıyla çevrim içi düzenlenen 21. Forum İstanbul konferanslarının açılışında yaptığı konuşmada, son 2 yılda küresel ticarette yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin ihracat önderliğinde bir yol haritası belirlemesinin önünü açtığını belirtti.

Küresel ticarette salgın ile yaşanan kapanma ve kısıtlamaların üretimi ve ihracatı durma noktasına getirdiğini ifade eden Gülle, şunları kaydetti:

“Bu depremin artçı şokları emtia, lojistik ve enerji piyasalarında yaşandı. Tüm bu krizler, küresel tedarik zincirlerinde kopmalara sebep oldu. Küresel ticaret, hız ve fiyat yerine güveni önceleyen bir anlayışa yöneldi. Bu süreçte Türkiye de ihracat merkezli bir büyüme modelini benimseyerek üretimde, istihdamda ve ihracatta öne çıktı. Coğrafi konumumuzun ve üretim kalitemizin verdiği avantajı da kullanarak, meydana gelen bu kriz sürecini çok iyi yönettik. İhracatımızı tüm beklentilerin ötesine taşıdık. 2021 yılında yıllık 200 milyar dolar ihracat barajını aşıp yılı 225 milyar dolarla kapatmayı bildik. Küresel ticaret yüzde 23 artarken ihracatımız yüzde 33 arttı. Sadece bu veri bile ihracatımızın küresel ticaretteki gelişmelerden pozitif ayrıştığına, ihracatta yakalanan ivmenin arttığına delil olarak göstermek yeter.”

Gülle, daha önce 2026 yılı için 300 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını anımsatarak, “Ancak ihracatçılarımızın gösterdiği başarı ile bu hedefi 2023 yılına çektik. Bununla da yetinmeyeceğiz. İhracat ailemizin gayretleri ile 2023 yılında 300 milyar dolar, 2026 yılında 400 milyar dolar ve 2030 yılında ise 500 milyar dolarlık ihracatı hedefliyoruz. Tabii ki dünyanın ve konjonktürün buna izin vermesi halinde… Bu hedefler, ihracat ailemizin, ülkemizin geleceğine ne kadar güvendiğinin somut delilidir.” diye konuştu.

- “İhracatçılarımızdan gelen ve hükümetimize ilettiğimiz 217 sorunun tamamı ivedilikle çözüme ulaştı”

TİM Başkanı Gülle, ihracatın yakaladığı bu başarının sebepsiz olmadığına dikkati çekerek, ilk olarak hükümetin bu süreçte ciddi desteğini gördüklerini, göreve geldiklerinden bu yana ihracatçılardan gelen ve hükümete ilettikleri 217 sorunun tamamı ivedilikle çözüme ulaştığını, tüm ekonomi kurumlarıyla dirsek temasında çalıştıklarını söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin, ihracatçılar ve hükümet arasındaki köprü vazifesini proaktif bir anlayışla ve güçlü bir iletişimle devam ettiklerini anlatan Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İkinci olarak, zorlu krizlerin yaşandığı son dönemde ihracat ailemizin koordinasyon ve birlikteliğine özel bir önem verdik. TİM’e gelen her ihracatçının sorunu ve talebiyle ilgilendik. Sektörel koordinasyonu güçlendirecek adımlar attık. İhracat ailemizi genişletmek üzere Anadolu’yu il il dolaştık. Bu birlikteliği sayesinde ihracatçılar her ay ihracat rekoru açıklayarak ülkemize müjdeler veren bir aileye dönüştü. Son 20 ayın 18’inde aylık ihracat rekoru kırdık. 1 milyar dolardan fazla ihracat yapan il sayımız 23’e yükseldi. Nisan ayında 46 ülkeye 1 milyar dolardan fazla ihracat yapar hale geldik. İhracatçı firma sayımız 65 binden 103 bine yükseldi. Nisan ayında 2 bin 80 firmamız ilk kez ihracat yaparak ihracat ailemizin parçası oldu.”

- “(TİM bünyesinde yürüttükleri projeler) Bugün ihracatta tarihi başarıları konuşmamıza vesile oldu”

İsmail Gülle, TİM bünyesinde yürüttükleri projelerle ihracatçıların bu zorlu süreçlere hızla adapte olmasını sağlamaya çalıştıklarını aktararak, salgın öncesinde dijitalleşmeye yönelik başlattıkları projelerin, sürecin en az kayıpla atlatılmasına vesile olduğunu bildirdi.

Göreve geldiklerinde iklim değişikliği ile mücadele ve yeşil ekonomik dönüşümü ajandalarının ilk sırasına yerleştirdiklerini belirten Gülle, şunları kaydetti:

“Bu kapsamda önce TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı’mızı hazırladık. Hemen ardından TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Kurulu’nu oluşturduk. Tekstil ve tarım sektörlerinden başlayarak sektörel eylem planlarımızı hazırladık. İnşallah çok kısa sürede tüm sektörel eylem planlarımızı tamamlayacağız. Lojistik krizine karşı kurduğumuz taşımacı ile ihracatçıyı bir yazılım üzerinden buluşturan Türkiye Lojistik Portalımız kısa sürede 4 bin firmaya hizmet eder hale geldi. İhracatın finansmanıyla ilgili yaşanan sorunlara mukabil ihracatçıyı ipotek, teminat ve kefalet sorunlarından kurtaran İhracatı Geliştirme AŞ’yi kurduk.

110 sanal ticaret heyeti düzenledik, salgından sonra ihracatçılarımızı İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve İspanya’ya taşıdık. Markalı ihracatımızı artırmak adına TİM Marka Konseyi’mizi kurduk. KOBİ ihracat seferberliği programımızda 19 ilimizde binlerce firmaya ihracat eğitimler düzenledik. Fiziki ve online eğitimlerimizle 5 bine yakın firmaya ulaştık. Kadınlarımızı ve gençlerimizi ihracat ekosisteminin karar alma süreçlerine dahil etmek üzere TİM Kadın Konseyi ve Genç TİM’i harekete geçirdik. Tüm bunlar bugün ihracatta tarihi başarıları konuşmamıza vesile oldu.”

Gülle, 3 gün boyunca Forum İstanbul’da iklim değişikliği, artan küresel kutuplaşma, enerji kaynaklı riskler, küresel girişimcilik ve dijitalleşme gibi herkesin son derece dikkatle takip ettiği konuların yanında Türkiye’nin ana ihraç sektörlerinden olan otomotiv ve tarım sektörlerinin geleceğinin de ele alınacağını dile getirdi.

TİM Başkanı Gülle, içeriği ve katılımcıları ile ihracata ve ihracatçılara büyük katkılar sağlayacağına inandığı Forum İstanbul’un verimli geçmesini diledi.

- “Yeni hedefimizi 2050 olarak belirledik”

Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar ise Forum İstanbul’un bugüne kadar faaliyetlerini başarıyla sürdürdüğünü belirterek, “Bir hayalle yola çıkılmıştı. O hayal Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıldönümü olan 2023 idi. Forum İstanbul işte 21 yıldır bu faaliyetlerine devam etmekte.” dedi.

2023’e yalnızca 1 yıl kaldığını anımsatan Acar, artık daha ileriyi hedeflemek gerektiğini, bu nedenle yeni hedefi 2050 olarak belirlediklerini dile getirdi.

Acar, bugünkü zirvede, sıfır karbon, iklim ve temiz enerji, yeşil üretim, tarım 5.0, gıda teknolojilerinin geleceği gibi konuları masaya yatırarak tohumlar ekmenin yanı sıra Türkiye'nin dijital devrimi ve ekonomide banka fintechlerin rolü konularının ele alınacağını söyledi.

Bu yılki zirvede 2050 ufkuyla konuşulacak her konunun topluma, kurumlara ışık tutacağına, yeni stratejilerin ve vizyonun doğumuna vesile olacağına inandıklarını vurgulayan Acar, “Kurulduğumuz günden bu yana bugünün okuyan gençlerinin geleceğin bilim insanları, liderleri, üst düzey yöneticileri, iş insanları olacağı inancıyla yaptığımız yıllık toplantıların, genç kuşaklarımız için de bir umut olması, bir gelecek vizyonu oluşturması için büyük önem taşıdığına inanıyoruz.” diye konuştu.

Çeşitli oturumlarla devam edecek 21. Forum İstanbul, 3 Haziran Cuma günü sona erecek.