TİKA, Kenya'daki projelerine yenilerini ekliyor
TİKA Nairobi Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü: "Türkiye'den bakıldığında 'bununla mı uğraşıyorlar?' denebilir ama kadın pedi Kenya'da inanılmaz kritik bir ihtiyaç. Ped alamadığı için okula gidemeyen bir sürü kız çocuğu var" "Sırf bununla uğraşan STK'lar var Kenya'da. Biz de onlardan biriyle iş birliği içerisinde bu üretim tesisini kuruyoruz" "Bu proje devam ediyor, aksilik olmazsa ağustos sonuna kadar üretim tesisleri kurulmuş olacak ve eğitimler başlayacak"
TİKA Nairobi Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kenya'da 2012 yılında hizmete başladıklarını söyledi.
Kenya'da bugüne kadar sağlıktan eğitime, tarımdan üretime birçok sektörde yaklaşık 300 projeyi hayata geçirdiklerini belirten Ümütlü, projelerinin çarpan etkisi yaptığını, doğrudan veya dolaylı birçok kişinin hayatını değiştirdiğini anlattı.
Ümütlü, "Bizim her projemiz minimum ortalama 500 kişiye dokunuyor, buna baktığınızda 150 bin kişi eder. Yani ortalama 9 yılda bu kadar kişiye dokunmuşuzdur, bunu net şekilde söyleyebiliriz." dedi.
Halihazırda devam eden projelerden örnekler veren Ümütlü, kadınlar için boncuk işleme, dericilik ve tekstil alanlarında 4 üretim atölyesi kuracaklarını aktardı.
Atölyelerde kadın pedi ve maske de üretileceğine belirten Ümütlü, şu bilgileri paylaştı:
"Türkiye'den bakıldığında 'Allah Allah bununla mı uğraşıyorlar?' denebilir ama kadın pedi Kenya'da inanılmaz kritik bir ihtiyaç. Kadın pedini alamadığı için okula gidemeyen bir sürü kız çocuğu var, sırf ped bulamadığı için. Bazı şeyler var ki bizim Türkiye'den geldiğimizde anlamamız çok mümkün değil. 'Bu nedir ki?' gibi düşünebiliriz ama öyle değil. Bizim ürettireceğimiz kadın pedleri de yeniden kullanılabilir, yani yıkayıp kullanılabilir şekilde. Üç yıl kullanılabilecek pedler bunlar. Dolayısıyla böyle bir ihtiyaca cevap veriyor. Ped, kız çocuklarının okula gitmelerini sağlamak için çok kritik bir malzeme. Sırf bununla uğraşan STK'lar var Kenya'da. Yalnızca bunun üretimiyle uğraşıyorlar, kız çocuklarının okula gidebilmesi için. Biz de onlardan biriyle iş birliği içerisinde bu üretim tesisini kuruyoruz. Bu proje devam ediyor, aksilik olmazsa ağustos sonuna kadar üretim tesisleri kurulmuş olacak ve eğitimler başlayacak. İki aylık eğitimden sonra Allah'ın izniyle üretimin başlamasını planlıyoruz."
- "Türkiye'nin dostluk elini uzatmaya devam ediyoruz"
Kenya'da sağlık giderleri pahalı olduğu için trafik kazası sonucu vücudunda kırık oluşan pek çok kişinin sakat kaldığını aktaran Ümütlü, bu alanda da projeler ürettiklerine değindi.
Ümütlü, "Burada Türkiye'nin dostluk elini uzatmaya, Türkiye'nin ve Türklerin varlığını, Türk halkının desteğini sunmaya devam ediyoruz. Bunları yaparken de Müslüman-gayrimüslim diye ayırmıyoruz. Bunun karşılığını da sahada alıyoruz." diye konuştu.
Kenya'daki Müslümanların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vesilesiyle Türkiye'yi yakından takip ettiğini anlatan Ümütlü, "Böyle bir saha gerçeği var Müslüman nüfus nezdinde. Müslüman kısmın hemen hemen tamamının gönlünde samimi şekilde Türkiye ve Erdoğan sevgisi var." ifadelerini kullandı.