Tayland, Myanmar'daki şiddet olaylarını endişeyle takip ettiklerini açıkladı

Tayland Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanee Sangrat, Myanmar'daki şiddet olaylarını endişeyle takip ettiklerini belirtti.Tanee, Facebook...

06 Haziran 2021 - 12:05
Tayland Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanee Sangrat, Myanmar'daki şiddet olaylarını endişeyle takip ettiklerini belirtti.

Tanee, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, Myanmar'da krizin çözülmesi için Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) 24 Nisan'daki toplantısında kabul edilen 5 maddelik uzlaşının somut olarak uygulanması çağrısında bulundu.

Myanmar'daki şiddet olayları nedeniyle sivillerin hayatını kaybetmeye devam ettiğine dikkati çeken Tanee, olayları endişeyle takip ettiklerini kaydetti.

Tanee, paylaşımında, şiddetin sona erdirilmesi, tutukluların serbest bırakılması ve ülkedeki krize barışçıl çözüm bulunması çağrısı yaptı.

Myanmar'da krizin çözüme kavuşmasının önemine işaret eden Tanee, ASEAN'ın bir an önce Myanmar'a özel temsilci ataması gerektiğini ifade etti.

Tanee, Myanmar'ın refahını önemsediklerini vurgulayarak bu kapsamda Tayland Kızılhaç Örgütü aracılığıyla Myanmar Kızılhaç Örgütüne yaklaşık 150 bin dolar yardımda bulundukları bilgisini paylaştı.

ASEAN liderleri, Myanmar krizini çözmek üzere 24 Nisan'da Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bir araya gelmişti.

Liderler toplantısında, Myanmar'da şiddetin bir an önce durdurulması, taraflar arasında diyalog sürecinin başlatılması, ASEAN'ın tayin edeceği özel temsilcinin Myanmar'a ziyarette bulunması, Myanmar'a insani yardım ulaştırılması ve diyalog sürecinde ASEAN'ın gözlemci olarak yer alması konularında mutabakata varılmıştı.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre, Myanmar ordusunun darbe karşıtlarına müdahalesi sonucu 847 kişi hayatını kaybetti. Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.