Somalili araştırmacı, 15 Temmuz'dan sonra İstanbul'un fethini kaleme aldı

Somalili araştırmacı yazar Kemal Marjaan, kendi dilinde yazdığı kitaplarla halkına Türkiye ve Osmanlı tarihini anlatıyor

11 Haziran 2022 - 12:30
TUFAN AKTAŞ - Somalili yazar Kemal Marjaan, Türkiye ve Osmanlı tarihine duyduğu ilgiden ötürü 15 Temmuz darbe girişimini ve İstanbul’un fethini Somali dilinde kaleme aldı.

Yaklaşık 16 yıldır gazetecilik yapan ve ülkesinde çok sayıda haber platformunun kuruculuğunu üstlenen Marjaan, Somalice yazdığı “Afgembigii Dhicisoobey” (Darbe Girişimi) ve “Muxamed Alfaatix” (Muhammed Fatih) isimle kitaplarla yakından takip ettiği Türkiye’yi halkına tanıtıyor.

"Muhammed Fatih" isimli eseri geçen ay sonunda raflarda yerini alan Marjaan'ın, 15 Temmuz darbe girişimi kitabı da 2017 yılında basıldı.

Ortadoğu'yu yakından takip eden gazeteci, AA muhabirine, Türkiye’ye olan ilgisinin bölgeyi takip ettiği yıllarda başladığını anlattı.

15 Temmuz darbe girişimin ardından Türk siyasi tarihine ve yakın tarihe de ilgisi artan Marjaan, Osmanlı tarihine duyduğu merak sonrası İstanbul’un fethini kitaplaştırdı.

- "Somali'yi öğrenmek için Osmanlı'yı da araştırmak gerekiyor"

Osmanlı Devleti’nin yıllarca Somali kıyılarında varlık gösterdiğini hatırlatan Marjaan, “Somali halkının geçmişini öğrenmek istiyorsanız, Osmanlı’yı da araştırmanız gerekiyor. Türkiye’yi de araştırmanız gerekiyor.” diye konuştu.

İstanbul’un fethini yazmaya şehre yaptığı ziyaret sırasında karar veren Marjaan, kitabında Fatih Sultan Mehmet’in kişiliği ve Osmanlı hilafeti üzerine odaklandığını söyledi.

2020’de İstanbul’a gelerek tarihi mekanları incelemeye başlayan Marjaan, kitabını 2 yıl gibi bir sürede tamamladığını belirtti.

Marjaan, “İstanbul’u fethetmek için daha önce çok sayıda teşebbüs olmasına rağmen kimse bunu başaramadı. Fatih Sultan Mehmet’in hadisteki övgüye mazhar olması beni bu çalışmaya itti.” dedi.

Fatih’in fetih sonrası İstanbul halkına gösterdiği merhamet ve davranış şeklinin de övgüye layık olduğunu dile getiren Marjaan, kitabında bu konuların yanı sıra Ayasofya’nın da tarihine yer verdiğini belirtti.

- Darbe sonrasını adım adım izledi

15 Temmuz 2016’da yapılan darbe girişimini izlerken büyük bir üzüntü duyduğunu söyleyen Marjaan, “Türkiye gibi demokratik bir ülkede bunların nasıl olduğunu anlayamadım ve şok oldum. O iki gün geçtikten sonra yıllarca adım adım ülkede neler olup bittiğini hep izledim.” ifadesini kullandı.

Kitabında Türkiye’deki eski darbelerin tarihine ve yurt dışı aktörlerin etkisine dikkati çektiğini söyleyen Marjaan ayrıca Fethullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) örgütlenme yapısına ve Batı ülkeleriyle ilişkisine de vurgu yaptığını belirtti.

Kitapta 15 Temmuz’da yaşananlardan Somali halkının çıkarması gereken derslere de yer veren Marjaan, “Derslerden biri Türk halkının meşru hükümete nasıl sahip çıktığının gösterilmesi. Ülkemde insanlar devletlerine ve kurumlarına bu şekilde destek olmuyor.” dedi.

Türkiye’yle ilgili araştırmalarını sürdürdüğünü ifade eden Marjaan, gelecekte Türkiye hakkında yeni kitaplar ve çeviriler yapmayı düşündüğünü sözlerine ekledi.