Şahoviçi Soykırımı'nda hayatını kaybedenler Bağcılar'da anıldı

oşnakların göç etmesinde en etkili katliamlardan biri olan Şahoviçi Soykırımı'nda hayatını kaybedenler, 97 yıl sonra Bağcılar Belediyesinin...

02 Kasım 2021 - 15:25
oşnakların göç etmesinde en etkili katliamlardan biri olan Şahoviçi Soykırımı'nda hayatını kaybedenler, 97 yıl sonra Bağcılar Belediyesinin düzenlediği etkinlikle anıldı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Bağcılar Belediyesi ile Sivas Bosna Sancak Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği tarafından Şahoviçi ve Kolaşin Soykırımı'nın 97. yıl dönümünde anma etkinliği düzenlendi. Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezinde gerçekleştirilen programda, İstanbul'da yaşayan Boşnaklar bir araya geldi.

Eski AK Parti Milletvekili Hüseyin Kansu, programdaki konuşmasında, Türkiye'de ilk defa Şahoviçi ile ilgili bir toplantı yapıldığı belirterek, katliamdan sonra Boşnakların kafileler halinde gideceği tek yerin Anadolu olduğunu, bu yüzden Türkiye'ye geldiklerini kaydetti.

İnsanlık tarihine bakıldığında, katliam yaşayan milletlerin tarih sahnesinden silindiklerini aktaran Kansu, "Başına 11 defa katliam geldiği halde Boşnaklar ayaktalar ve kıyamete kadar var olacaklar." ifadesini kullandı.

Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Serbo Rastoder de Şahoviçi köyünde yaşayan Boşnaklara yapılmış Sırp katliamının, 7 Kasım 1924'te Karadağlı Komitacıların, jandarma kumandanı Boşko Boşkoviç'i öldürmesiyle başladığına işaret ederek, o dönemde yaşananlara ilişkin şunları kaydetti:

"Ancak suç Müslüman olan Jusuf Mehonjic'in üstüne yıkıldı. Mehonjic, cinayet işlendiğinde orada olmadığını kanıtlamasına rağmen Şahoviç ve Pavino Polye'de yaşanan katliamların nedeni olarak gösterildi. Boşkoviç'in cenazesinde intikam için hazırlıklar yapıldı. Boşnaklar kendi kaderlerine terk edildi. 9 Kasım 1924'te Şahoviç ve Pavino Polye köylerine girildi. Müslüman evleri yağmalanıp ateşe verildi. Müslümanlar 2 gün boyunca katledildi. Müslümanların ortadan kaldırılması için uygulanan bu katliamın yapıldığı dönem herhangi bir savaş dönemi değildi."

Program sonunda katılımcılar, Şahoviçi Soykırımı Sergisi'ni gezdi.