RTÜK ve YEE, Brüksel'de medya okuryazarlığı çalıştayı düzenledi

Prof. Dr. Sinan Canan: "Günümüzde 5 6 yılda nesil farkına neden olacak değişimler yaşanıyor" Doç. Dr. İsmail Çağlar: "Sözcükler değişiyor, araçlar değişiyor ama sabit olan belirli bir yaş grubu kendinden önceki ve sonraki yaş grubuyla farklılaşıyor" Doç. Dr. Adnan Altun: "Dijital medya herkesi sadece tüketici değil aynı zamanda üretici de yaptı" RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu: "RTÜK içerik denetimine ilişkin çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir"

27 Kasım 2021 - 22:55
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Brüksel'de düzenlediği çalıştayda medya okuryazarlığı tartışıldı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de RTÜK ve YEE iş birliğinde Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı'nın ilk gün oturumları düzenlendi.

Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Sinan Canan, herkesin kendi zamanının fikirleri ile yoğrulduğunu belirterek, "Günümüzde 5-6 yılda nesil farkına neden olacak değişimler yaşanıyor." dedi.

Canan, insanların artık ceplerinde canlı yayın istasyonları taşıdığına işaret ederek, akıllı telefonlarla herkesin birbiriyle bağlantı kurabildiğini anımsattı.

İnsanoğlunun hayatta kalmak için teknoloji üretmek zorunda olduğunu söyleyen Canan, özellikle son 30 yıldır teknolojik gelişmelerin hız kazandığını vurguladı.

Canan, şimdiki teknolojinin farklı olduğunu ve her alanda aktif olduğunu anımsatarak, geçmişte çeşitli aletlerin sadece ihtiyaç olduğunda kullanıldığını, ihtiyaç bitince ise bırakıldığını ifade etti.

İnsanlığın kültürü üzerine bir şey koyarak aktardığını hatırlatan Canan, "Dijital bir kültür geliştirmemiz lazım." diye konuştu.

Canan, bir söylem, niyet ve amaç birliği oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Program, Canan'ın kitap imza etkinliğinin ardından düzenlenen "Dijital Çağda Medya, Toplum ve Avrupa'da Türk Dili" başlıklı panelle devam etti.

- "Dijital ortamlar hayatın her alanına odaklanan eylem alanına dönüştü"

Panelin moderatörü Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın, artık yeni sosyal platformlar ve dijital mecraların karlılık esasına dayandığını söyledi.

Halkın medya konusunda bilinçlendirilmesinin önemine dikkati çeken Aydın, söz konusu dijital ortamların sakıncalarının halka doğru biçimde anlatılması gerektiğinin altını çizdi.

Aydın, medya konusunda bugünü anlamak için geçmişi de bilmenin önemine işaret etti.

Dijital ortamların hayatın her alanına odaklanan bir eylem alanına dönüştüğüne vurgu yapan Aydın, "Bu, toplumun bütün kesimleri tarafından ele alınması gereken bir konudur. Bu sürece yetişkin bireylerin de dahil edilmesi çok önemli." diye konuştu.

Aydın, "Bu panel bizlerin karşı karşıya kaldığı bu yeni ve karmaşık zorlukların tüm formları ile birlikte medyaya ilişkin boyutlarını da tartışmaya açıyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Medya, enformasyon ve toplum dijital çağdan önce nasılsa şu anda da böyle ilerliyor"

Panele katılan Anadolu Ajansı