MÜSİAD'ın "Anadolu Üretim ve Yatırım Hareketi" ihracatı hızlandıracak

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı: "Anadolu Üretim ve Yatırım Hareketi kapsamında, 40’ı aşkın ilimizde gerçekleştirilecek yatırımlarla, ihracat odaklı üretim mekanizmasına dinamizm kazandırılacak" "İlk etapta Samsun’da 7,6 milyar TL, Adana’da yaklaşık 4 milyar TL, İzmir’de 1,6 milyar TL ve Sakarya’da 660 milyon TL’lik yatırım projeleri hayata geçirildi"

30 Ocak 2022 - 11:25
ERGİN GARİP - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, "Anadolu Üretim ve Yatırım Hareketi" kapsamında 40’ı aşkın ilde gerçekleştirilecek yatırımlarla, ihracat odaklı üretim mekanizmasına dinamizm kazandıracaklarını belirterek, "İlk etapta Samsun’da 7,6 milyar TL, Adana’da yaklaşık 4 milyar TL, İzmir’de 1,6 milyar TL ve Sakarya’da 660 milyon TL’lik yatırım projeleri hayata geçirildi." dedi.

AA muhabirine açıklamada bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, dernek olarak üyeleri dünyanın dört bir yanına yayılmış büyük bir aile olduklarını ifade ederek, 31 yıldır bu güçle büyürken, değerlerinden aldıkları ilham ve sinerjiyle sadece bugünü değil, yarını da inşa ettiklerini söyledi.

Asmalı, yurt içinde 86 irtibat noktası, yurt dışında ise 81 ülkede, 165 irtibat noktasına ulaşmalarının, değişik sektörlerde faaliyet gösteren 12 bin üyeleri ve 60 bin firma ile 1 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlıyor olmalarının, MÜSİAD’ın Türkiye ekonomisine sağladığı katma değerin en önemli yansıması olduğunu belirtti.

2022 projeksiyonu çerçevesinde geçmiş tecrübeleriyle, bugünün yeniliklerini birleştirdiklerini vurgulayan Asmalı, "'Yüksek Ahlak, Yüksek Teknoloji' ilkemizden ilham alarak Türkiye’yi yepyeni ufuklara taşıyabilme misyonumuz doğrultusunda otomotivden gıdaya, sağlıktan lojistiğe, eğitimden inşaata kadar her sektörde ülkemizi pozitif yönde ayrıştıracak, ürün ve hizmet kalitesini en üst seviyelere taşıyacak, Türkiye’nin yerli ve milli üretim potansiyelini gözler önüne serecek bir seferberlik ruhuyla yol alıyoruz." diye konuştu.

- "Her kurum ve organizasyonla omuz omuza çalışacağız"

Mahmut Asmalı, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişmesinin yanı sıra küresel bir oyuncu olması sürecinde de aktif bir sorumluluk üstlendiklerini belirtti.

İnşa edilen değerler zinciri çerçevesinde, Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunacak ve halkın refah seviyesini yükseltecek en önemli projelerinin başında "Anadolu Üretim ve Yatırım Hareketi"nin geldiğine dikkati çeken Asmalı, "2022 yılı projeksiyonumuz çerçevesinde; aralarında büyükşehirlerin de bulunduğu 40’ın üzerinde noktada, 15 milyar TL’nin üzerinde yatırımı kapsayan ‘Anadolu Üretim ve Yatırım Hareketi’ ile Anadolu'daki yatırım faaliyetlerini teşvik ederek bölgesel kalkınmayı destekleyeceğiz." diye konuştu.

Asmalı, nitelikli iş gücü, kaliteli hizmet vizyonu ve inovatif üretim stratejileriyle dikkati çeken Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların bölgesel Ar-Ge, tasarım, üretim, lojistik, eğitim ve yönetim merkezi konumuna ulaştığını aktardı.

Türkiye’nin yerli ve milli üretim potansiyelini gözler önüne serecek, farklı illerdeki sanayici, yatırımcı ve girişimcilerin önünü açacak bir atılım içerisinde olduklarını anlatan Asmalı, şunları kaydetti:

"Bu açıdan bakıldığında; Türkiye’nin hemen hemen her sektörde tüm kritik teknolojilerin üreticisi olacağını görebilmemiz an meselesi. Doğru kararların, doğru zamanda, doğru yatırımlarla şekilleneceği ve geleceğe yön vereceği tarihi bir dönemden geçiyoruz. Türkiye’nin bu atılımını en uç noktalara taşıyabilmek için ‘Anadolu’da Üretim ve Yatırım Hareketi’ kapsamında Türkiye’nin 81 ilinin de üretim ve ihracat odaklı stratejik ilerleme hamlesini güçlendirecek bir yatırım projeksiyonu çerçevesinde ilerleyeceğiz. Tüm illerimizin üretimde, sanayide, ürün ve hizmet ihracatında öne çıkması için özel-kamu sektörü iş birliklerinin yanı sıra STK’larla, üniversitelerle kısacası bu amaca hizmet eden her kurum ve organizasyonla omuz omuza çalışacağız."

- "Yatırım ağı daha da genişleyecek"

MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, Türkiye ekonomisinin ürün ve hizmet ihracatını artırabilmek için üç temel strateji belirlediklerini söyledi.

Katma değerli, yüksek teknolojili ürünlerin ihracatına yönelik stratejilere ağırlık vermeyi temel stratejilerinin ilki olarak gördüklerini, yurt dışı lojistik merkezlerine odaklanarak bu kapsamda her türlü altyapı sürecini güçlendirmeyi ikinci temel strateji ve e-ihracat ve mikro ihracatı desteklemeyi de üçüncü temel strateji olarak belirlediklerini ifade etti.

Asmalı, rekabet yarışında öne çıkabilmek ve oyunu kurallarına göre oynayabilmek için iş-yapış süreçlerini dijitalleştirmenin önemine dikkati çekti.

Online girişim projelerine hız vermek, sürdürülebilirliği önemsemek gibi başlıkların da yeni dönem yol haritalarında bulunduğunu ifade eden Asmalı, Türkiye’nin dünyaya açılan girişimci ve sanayicileriyle her alanda global devlere meydan okuduğunu gururla takip ettiklerini dile getirdi.

Asmalı, Anadolu’da Üretim ve Yatırım Hareketi ile dolaylı ve doğrudan olarak istihdam ve üretim sürecine katkıda bulunacaklarına işaret etti.

MÜSİAD şube başkanları ve MÜSİAD üyeleriyle ile bölgesel ve ulusal kalkınmaya katma değer sağlamak, istihdam sürecine ivme kazandırmak amacıyla farklı bir seferberlik başlattıklarını vurgulayan Asmalı, şöyle devam etti:

"Adana, Afyon, Balıkesir, Çanakkale, Düzce, Mersin, Samsun, İzmir, Karabük, Kahramanmaraş, Kastamonu, Gümüşhane, Tokat, Kırşehir, Kayseri, Konya ve Hatay başta olmak üzere 40’ı aşkın ilimizde gerçekleştirilecek yatırımlarla, ihracat odaklı üretim mekanizmasına dinamizm kazandırılacak. Bu kapsamda ilk etapta Samsun’da 7,6 milyar TL, Adana’da yaklaşık 4 milyar TL, İzmir’de 1,6 milyar TL ve Sakarya’da 660 milyon TL’lik yatırım projeleri hayata geçirildi. Bu yatırım ağı daha da genişleyecek."

- "1 milyar dolarlık ihracatı aşan illerin sayısını en az 30’a çıkarmayı hedefliyoruz"

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD olarak Anadolu'nun rekabete açık ve küresel pazarlara girmeyi başaran üreticilerine her zamankinden daha fazla güvendiklerini ifade etti.

İstanbul, Ankara ve İzmir'in elbette ülke ekonomisi için öncü rollerini sürdürdüklerini söyleyen Asmalı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bununla birlikte diğer 78 ilimiz; 2021 yılında yapmış oldukları yaklaşık 115 milyar dolarlık ihracatla, ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduklarını ispatladı. Söz konusu 78 ilimizin, 18’i ihracatta 1 milyar dolar barajını geçti. Başlatmış olduğumuz Anadolu’da Üretim ve Yatırım Hareketi neticesinde, 1 milyar dolarlık ihracatı aşan illerin sayısını en az 30’a çıkarmayı hedefliyoruz. Üretimin 81 ile yayılması bölgesel ve iktisadi gelişmeleri güçlendirecektir.

Türkiye’nin farklı illerinde faaliyet gösteren sanayici, yatırımcı ve girişimcilerimiz, salgın döneminin tetiklediği dijital dönüşüm sürecine yönelik atılımlarını hızlandırdığı ve ileri teknoloji yatırımlarına hız verdiği müddetçe, 2023 yılı için hedeflenen 300 milyar dolar ihracat hedefine kolaylıkla ulaşacağımıza inanıyoruz."

Asmalı, Türkiye’yi üretim odaklı sektörleri, ileri teknolojileri merkeze alan inovatif iş insanı, girişimci ve yatırımcılarıyla çok daha ferah ve aydınlık bir gelecek beklediğine işaret ederek sözlerini tamamladı.