Liseli genç girişimciler inovatif projelerini yarıştırdı

TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında "Eğitimde Girişimciliğin Geliştirilmesine Yönelik İş Birliği" projesi kapsamında düzenlenen TOBB Projektör proje yarışmasının finali yapıldı

26 Haziran 2022 - 17:20
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İstanbul Genç Girişimciler Kurulu ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında "Eğitimde Girişimciliğin Geliştirilmesine Yönelik İş Birliği" projesi kapsamında düzenlenen TOBB Projektör Proje Yarışması'nın finali İstanbul Sanayi Odası'nda gerçekleştirildi.

TOBB İstanbul Genç Girişimciler Kurulu açıklamasına göre, İstanbul'daki tüm liseleri kapsayan projenin ilk aşamasında, başvuruda bulunan liseli genç girişimcilerin inovatif projeleri, ilgili sektörlerden oluşturulan kurul tarafından değerlendirildi.

Finale kalan takımlara 2 gün süren ve 6 ana başlıktan oluşan sertifikalı mentorluk desteği ve girişimcilik eğitimi verildi. Genç girişimciler, bu eğitimler ışığında projelerinin son halini vermek için 10 günlük kampa girdi. Düzenlenen final programında ekipler, değerlendirme kuruluna projelerinin son halini sundu.

Modern Eğitim Koleji'nden Exercitus takımı, "XENODERMUS Afet ve Arama Kurtarma Çalışmalarında Kullanılabilecek Yılansı Robot" projesi ile TOBB PROJEKTÖR 2022 yarışmasının birincisi oldu.

Proje, afet riski bulunan bölgelerde, arama ve kurtarma çalışmalarında, ulaşımı zor olan mağara, tünel gibi alanlarda kullanımı etkin kılan, mayın tarlası ve uyuşturucu tespiti yapılmasını sağlayan, aynı zamanda askeri bölgelerde istihbarat toplama ve araştırma amaçlı olarak kullanılabilecek bir robot projesi olarak öğrenciler tarafından tasarlandı.

Yarışmada ikinci olan Özel Florya Fen ve Anadolu Lisesi'nin "Midye Platformu" projesi; denizlerdeki su kirliliğine uzun vadede çözüm bulacak bir icat olarak sunuldu. Denizde yaşayan omurgasız canlılar olan midyeler ile sulardaki zararlı maddelerin temizlenmesini amaçladıklarını kaydeden gençler, tasarlanan platforma midyelerin yerleştirilmesi, bu sayede su kirliliğinin daha verimli ve doğal bir yolla çözüleceğini belirtti.

Üçüncülüğü elde eden MEV Koleji Özel Büyükçekmece Okulları'ndan MeV takımı ise felçli ve tekerlekli sandalye kullanması gereken bireylerin EEG ve akülü tekerlekli sandalye yardımı ile zorluk yaşamadan ve yardıma ihtiyaç duymadan hareket edebilmesini amaçlayan bir proje sundu.

Yarışmanın dördüncüsü Türk Çimento Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden Breath Of Tomorrow takımı, beşincisi de MEV Koleji Özel Büyükçekmece Okulları'ndan NİKS takımı olarak belirlendi.

İbrahim Özaydın Mesleki ve Teknik Anadolu'nden Eternal takımının "Sesli Komut ve Navigasyon Destekli Baston Projesi", Dr Sadık Ahmet Anadolu Lisesi'nden Kuraklık Savaşçıları takımının "Salistik Asit ile Kuraklığı Azaltma Projesi", Ataşehir Bil Okulları'dan Şehirdeki Çiftçim takımının "Şehirdeki Çiftçim Projesi", Pertevnial Lisesi'nden İstanbul Beyefendi Beyleri takımının "Çimen Projesi" ve MEV Koleji Özel Büyükçekmece Okulları'ndan ZECE takımın "Vakumlu Tuvalet Sistemlerinin Evlerde Kullanılması Projesi" ilk 10 proje arasında yer alarak yatırımcı desteği alma imkanı yakalayan projeler oldu.