KDC'de öldürülen İtalyan büyükelçinin ailesi, faillerin yakalandığından şüphe duyuyor

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) geçen yıl İtalya'nın Kinşasa Büyükelçisi Luca Attanasio'nun (43) öldürüldüğü saldırının...

19 Ocak 2022 - 19:10
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) geçen yıl İtalya'nın Kinşasa Büyükelçisi Luca Attanasio'nun (43) öldürüldüğü saldırının faillerinin yakalanmasını değerlendiren büyükelçinin babası Salvatore Attanasio, KDC hükümetinin bu konuyu hızlıca kapatmaya çalıştığını söyledi.

İtalyan Rainews24 kanalının haberine göre, Salvatore Attanasio, olayın faillerinin yakalandığına dair açıklamaya ilişkin, "Kongo hükümetinin amacı, ülke için karmaşık olan bu meseleyi hızlı ve basit şekilde kapatmaktır." dedi.

Baba Attanasio, büyükelçi oğlunun öldürüldüğü seyahatin Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından düzenlendiğini hatırlatarak, "Elbette, bu insanlar gerçekten Luca'nın katilleri olsalar dahi, bu açıklama yeterli değil çünkü gerekli koruma tedbirlerini öngörmeyen WFP'nin bize göre çok ciddi olan sorumluluklarının da netliğe kavuşturulması gerekiyor." yorumunu yaptı.

Salvatore Attanasio, gerçeği İtalyan yargısının ortaya çıkarabileceğine inancını dile getirirken, İtalya Dışişleri Bakanlığının gözaltına alınan kişilerin olayla bağlantısını teyit etmeye çalıştığını aktardı.

Bu arada, Roma Cumhuriyet Başsavcılığının da olaya ilişkin yürüttüğü kendi soruşturması çerçevesinde KDC'li yetkililerden son gözaltına alınanlara dair resmen, hızlı ve ayrıntılı bilgi isteyeceği kaydedildi.

KDC'de Kuzey Kivu Eyaleti Polis Şefi Aba Van Ang, yaptığı açıklamada, ülkenin doğusunda faaliyet gösteren isyancı gruplara yönelik operasyonda, bazı şüphelilerin gözaltına alındığını belirtmiş, bunlar arasında geçen yıl Dünya Gıda Programı WFP konvoyuna düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren Attanasio'nun katil zanlılarının da olduğunu bildirmişti.

Bu arada, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio da 9 Ocak'ta WFP'ye gönderdiği mektupta, Büyükelçi Luca Attanasio'nun öldürüldüğü olaya ilişkin geniş kapsamlı iş birliği beklediklerini belirtmişti.

- Olay

Ülkenin doğusundaki Goma'dan kuzeydeki Rutshuru'ya giden yolda, 22 Şubat 2021'de WFP'ye ait konvoya, silahlı bir grup isyancı saldırmıştı.

Saldırıda, Büyükelçi Attanasio, İtalyan güvenlik görevlisi Vittorio Lacovacci ve yerel şoför Mustafa Milambo hayatını kaybetmişti.

KDC hükümeti, saldırının, Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri (FDLR) örgütü tarafından düzenlendiğini duyurmuştu.