Japonya'da hükümet artan fiyatlara karşı ek bütçeyi onayladı

Ek bütçe, petrol tedarikçilerinin sübvansesinin artırılması ile düşük gelirli ailelere çocuk başı 50 bin yen nakit desteğinde kullanılacak

18 Mayıs 2022 - 14:40
Japon hükümeti yükselen enerji ve gıda fiyatlarına karşı 2,7 trilyon yenlik (21 milyar dolar) ek bütçe taslağına onay verdi.

Hükümet, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yükselen enerji ve gıda fiyatları karşısında iş dünyası ile hane halkına destek verme kararı aldı. Bu doğrultuda Başbakan Kişida Fumio hükümeti 2,7 trilyon yen (21 milyar dolar) değerinde ek bütçe taslağını kabul etti.

Maliye Bakanı Suzuki Şuniçi, düzenlediği basın toplantısında, "mali konsolidasyona yönelik çabalarımızı sarsmadan, bütçeyi ivedilikle ve uygun şekilde işleteceğiz" dedi.

Ek bütçe, petrol tedarikçilerinin sübvansesinin artırılması ile düşük gelirli ailelere çocuk başı 50 bin yen (386 dolar) nakit desteğinde kullanılacak.

Mart 2023'te sona erecek mali yılı kapsayan bütçeden 1,2 trilyon yenlik (9,2 milyar dolar) dilimle petrol tedarikçileri sübvanse edilecek.

Kovid-19 ile mücadele ve hane halkı yardımlarını kapsayan yedek akçe fonuna ise ilaveten 1,5 trilyon yen (11,7 milyar dolar) aktarılacak.

Tamamı, ihraç edilecek devlet tahvilinden karşılanması planlanan ek bütçenin, Japonya parlamentosunda hazirana kadar onaylanması hedefleniyor.