İBB Meclisi'nde İSKİ 2021 Yılı Faaliyet Raporu kabul edildi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde, İSKİ Genel Müdürlüğünün 2021 Yılı Faaliyet Raporu kabul edildi.İBB Meclisi, Meclis 2....

23 Mayıs 2022 - 21:50
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde, İSKİ Genel Müdürlüğünün 2021 Yılı Faaliyet Raporu kabul edildi.

İBB Meclisi, Meclis 2. Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı başkanlığında gerçekleşen oturumda, İSKİ'nin 2021 Yılı Faaliyet Raporu gündeme geldi.

Komisyon Raporunun 4 Nolu maddesinde yer alan, 2022 Yılı Su ve Atık Su Tarifelerine, 2022 yılı Mart ve Nisan aylarına ait TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranının tüm kademelerinde uygulanması inceleme sonucunda Nisan ayında zam yapıldığı gerekçesiyle bir sonraki olağanüstü komisyonda görüşülmek üzere iadesi uygun görüldü.

4 Nolu rapor düzeltilmiş haliyle oy çokluğuyla kabul edildi. Buna göre zam tarifesi bir sonraki komisyonda görüşülecek.

İBB AK Parti Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş, seçimden önce vatandaşlara gerçeklerin söylenmediğini belirterek, "Gerçekleri belediye yönetimine gelince gördünüz. Siz idareyi ele aldıktan sonra bu güne kadar suya yapılan zam oranı yüzde 600. Dolayısıyla biz bu kurumu (İSKİ) sizden daha fazla koruyan, size rağmen batmasına da müsaade etmeyen oranda gerekli düzenlemeleri yaptık. İnşallah kasım ayındaki genel kurulda ihtiyaç olmaz." dedi.

AK Parti İBB Meclis Üyesi Ahmet Tüfekçi de amaçlarının İSKİ yönetimini eleştirmenin ötesinde, daha etkin çalışması ve İstanbul'a daha fazla hizmet olması gerektiğini söyledi.

Mevcut yönetimin görevi devralalı 3 yıl olduğunu anlatan Tüfekçi, şöyle konuştu:

"İSKİ bu dönemde yüzde 50 vizyon küçültmüştür. Performans göstergelerinin 3'te 1'i düşürülerek başarısızlık saklanmaya çalışılmıştır. İSKİ'nin 3 yılda ortaya koyduğu performansa bakıldığında İstanbul'da ilave 1 metreküp su kaynağı üretemeyen, inşaatı devam eder halde aldığı yatırımları bitiremeyen, 65 metre uzunluğunda yağmur su kanalına tören yapan, Avrupa'nın alanında en büyük tesisi olacak arıtma tesisi için temel atmama töreni yapan bir İSKİ'yi görüyoruz."

Marmara denizinin geçen sene çok ciddi bir müsilaj sorunuyla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Tüfekçi, şöyle konuştu:

"Onların ne çevre diye, ne de İstanbul'un geleceği gibi bir derdi vardır. Geçen yıl İBB'ye ait 88 arıtma tesisinde denetimlerde bulunuldu. 33 tane arıtma tesisi çıkış suyunun kriterlere uygun olmadığı görüldü. Mevcut arıtma tesislerinin doğru bir şekilde yönetilmediğini görüyoruz. AK Partili kadrolar olsa durum böyle mi olurdu?"

- Faaliyet raporuna ret oyu

İstanbul Su Kontrol ve Otomasyon Merkezi'nin (İSKOM) doğru düzgün yönetilememesinden kaynaklanan terfi merkezlerinden basılan su miktarı ile şehre verilen miktar arasında ciddi farklılıklar olduğunu söyleyen Tüfekçi, şöyle devam etti:

"Bu farklılıklar yüzde 10'larda seyrederken 2022 yılına gelindiğinde yüzde 25 olarak gerçekleşmiştir. 2020 ve 2021'de terfi istasyonlarından basılan suyla şehre verilen su miktarı arasında 330 milyon metreküplük kayıp vardır. Yani değeri 2 milyar liralık bir kayıp vardır. İSKİ yatırım bütçesinin 3'te 1'ine denk gelen bu kayıp nerede? 2 milyar lira değerindeki kayıp nerede?"

Tüfekçi, İSKİ yönetiminin 3 yılda 7'si olağanüstü olmak üzere 12 genel kurul yaptığını, 11'inde ise su zammı talebinde bulunduğunu söyledi.

Tüfekçi faaliyet raporuna ret oyu vereceklerini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ise üzülerek ifade etmek isteğini, 3 yılda 7 olağanüstü 7 de olağan genel toplantısı yapıldığını belirterek, "İSKİ 3 yıldır zam ve su tarifesiyle anılır oldu. İSKİ'nin gündemi zam zam oldu. Bir türlü karar veremediler İstanbul'daki su ucuz mu pahalı mı?" diye konuştu.

İSKİ'nin faizle kredi ve borç almasını onaylamak istemediğini dile getiren Yılmaz, "İSKİ kredi kullanmamalı. Ya öz kaynaklarıyla gelirleriyle artı vermeli ya da İBB kaynak aktararak İSKİ'nin borç kullanmasının önüne geçmeli." dedi.

İSKİ 2021 yılı faaliyet raporu oy çokluğuyla reddedildi ancak ilgili yasaya göre ret oyları dörtte üç çoğunluğu sağlayamadığı için hukuken kabul edilmiş sayıldı.