Hızlı trenin Kayseri'ye hızlı gelmesi için ayrılan ödenek 2 Bin Lira

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Meclis’te yaptığı konuşmayla dikkat çekti. Kayseri’nin sorunlarını ve yılan hikayesine dönem projeleri sıralayan Ataş, "söz konusu Kayseri olunca iktidarın kör ve sağır olduğunu, sadece söz verip gittiğini, Kayseri'nin cezalandırıldığını" söyledi.

Hızlı trenin Kayseri'ye hızlı gelmesi için ayrılan ödenek 2 Bin Lira
28 Ocak 2021 - 14:38
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Bir tarafta 1,5 milyon nüfuslu, her seçimde iktidara sonsuz kredi veren, verdiği rekor oyların karşılığını işsizlik ve ucuz gıda kuyrukları olarak geri alan Kayserili var; diğer tarafta ise Kayseri’ye bir yılda yapacağı yatırımdan fazla parayı Ankara’daki sarayın bakımına, Marmaris’teki yazlık saraya, Ahlat’taki kışlık sarayına harcayan saray eşrafı vardır. İktidarı Kayserililerin vicdanına bırakıyor, ilk seçimde Kayserili işini bilir, gereğini yapar diyorum”  dedi.

Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) konuştu.  Konuşmasında Kayseri’nin sorunlarını gündeme getiren Ataş,  Kayseri’ye yapılacak yatırım miktarının geçen seneye göre yüzde 0,59’dan yüzde 0,51’e düşürüldüğüne dikkat çekerek, “Geçen sene yüzde 1 bile değil diye eleştirirken bu sene daha da düşürülmüştür. Yaklaşık 350 sayfa olan yatırım programında Kayseri ismi doğrudan 18 defa geçiyor, bunun 7 tanesinde ise iz ödenek belirlenmiş, dalga geçer gibi bin TL ödenek ayrılmıştır” dedi.

SANAYİCİMİZİN, ÇİFTÇİMİZİN, ESNAFIMIZIN YANINDA OLMAK GEREKLİ

Meclis’te görüşülen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa  ilişkin değişiklikler konusunda söz alan Ataş, kanunun ilk bakışta olumlu düzenlemeler içerdiği gibi görülse de AR-GE ve teknoloji üretme potansiyeli olmayan yerlere yeni binaların yapılmasının gereksiz masraflara yol açacağına dikkat çekti. Ataş, “ Yeni binalar yapıp yeni israflar çıkarmak yerine sıkıntılı kamu kaynaklarını altyapısı mevcut, belirli seviyede yatırım yapılmış, teknoloji geliştirme bölgeleri içerisindeki KOBİ’lere, küçük sanayi esnaflarının projelerine kullanmak, mevcut yatırımcıların gelişmesini sağlayıp bu zor dönemde onları ayakta tutmak daha gerçekçi ve daha uygun olacaktır. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz düşünüldüğünde bu zor dönemi atlatmak için sanayicimizin, çiftçimizin, esnafımızın yanında olmak gereklidir” diye konuştu.

KAYSERİ CEZALANDIRILIYOR

Konuşmasında Kayseri’nin yeterli kadar kamu yatırımlarından pay alamadığını ve cezalandırıldığını dile getiren Milletvekili Dursun Ataş, “Ekonomik kriz ve pandemiyle mücadele ettiğimiz bu sıkıntılı günlerde sanayi, ticaret, tarım ve turizm şehri Kayseri iktidardan yeterli yatırım ve desteği bir türlü görememiş âdeta cezalandırılmaktadır” dedi. Ataş, “Kayseri, Erciyes Dağı, turizm potansiyeli, tarihî ve turistik değerleri, yaklaşık 80 bin öğrencili 4 üniversitesi, 2 bine yakın fabrikanın olduğu, 3 OSB’si, 1 serbest bölgesi, 2,5 milyar dolarlık ihracat kapasitesiyle yapılacak her yatırımı misliyle ekonomimize iade edecek bir şehirdir. Kadim şehir Kayseri’ye ticaretin merkezi diyorsak 6 bin yıllık ticari mazisinden bahsediyorsak sebebi şehrin önemli ticaret yollarının kavşak noktasında yer almasıdır. Bu şehre yapılacak yüksek hızlı tren otoyol bağlantısı, lojistik merkezi, havaalanının genişletilmesi, Mersin demir yolu hattının iyileştirilmesi gibi ulaşıma dönük yatırımlar şehrimizi eski ihtişamlı günlerine geri döndürecektir” diye konuştu.

KAYSERİ’YE DALGA GEÇER GİBİ BİN TL ÖDENEK AYRILMIŞ

Kayseri 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’nda yine umduğunu bulamamış, yine dağ fare doğurmuştur” diyen Ataş,  “Yatırım programının toplam tutarı yaklaşık 138,3 milyar TL iken Kayseri’ye düşen yatırım tutarı 850 milyon TL’de kalmıştır. Ayrıca bu 850 milyon TL’nin içerisine Büyükşehir Belediyesini 136 milyon TL borçlandıran tramvay hattı da dahildir. Yani Kayseri’ye merkezî bütçeden yapılacak toplam yatırım 714 milyon Türk lirasıdır. Kayseri’ye yapılacak yatırım miktarı geçen seneye göre yüzde 0,59’dan yüzde 0,51’e düşmüştür. Geçen sene yüzde 1 bile değil diye eleştirirken bu sene daha da düşürülmüştür. Yaklaşık 350 sayfa olan yatırım programında Kayseri ismi doğrudan 18 defa geçiyor, bunun 7 tanesinde ise iz ödenek belirlenmiş, dalga geçer gibi bin TL ödenek ayrılmıştır” şeklinde konuştu.

SULAMA PROJELERİ GÖRMEZDEN GELİNMİŞTİR

AKP iktidarının her fırsatta kuraklık ve sulu tarımın öneminden bahsettiğini, söz konusu Kayseri olunca önemli su projelerine yatırım yapmadığına da dikkat çeken İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Örneğin, proje tutarı 2,2 milyar TL olan Develi 2.Merhale Barajı’na 1.000 TL, proje tutarı 140 milyon TL olan Yeşilhisar Kovalı Sulama Projesi’ne ise 41 milyon TL ödenek ayrılmış. Kayseri’nin denizi dediğimiz Yamula Barajı’nın ismi dahi yer almamıştır. Baraj ve sulama projeleri tamamlansa binlerce hektar alan sulanacak, çiftçimiz de kazanacak, şehrimiz de kazanacak, ülkemiz de kazanacak” dedi.

KAYSERİ’YE HIZLI TREN İÇİN 2 BİN TL ÖDENEK AYRILMIŞ, SÖZLER YİNE TUTULMAMIŞTIR

Kayseri’de yılan hikayesine dönen hızlı tren ile ilgili de değerlendirmeler de bulunan Ataş,  şunları söyledi: “Kayseri’nin olmazsa olmazı, âdeta yılan hikâyesine dönen, Cumhurbaşkanından Başbakana, Bakanından bürokratına söz vermeyen yetkilinin kalmadığı yüksek hızlı tren projesidir. 2021 yılında yapımına başlanacağı sözü verilen, 9,1 milyar TL yatırım maliyeti olan hızlı trene 2021 yılı Yatırım Programı’nda sadece 2.000 TL ödenek ayrılmış, sözler yine tutulmamıştır. Bu proje kadar önemli, Kayseri ticaretine büyük katkı sağlayacak, 378 milyon TL maliyetli Boğazköprü Lojistik Merkezi’ne 5 milyon TL ödenek ayrılmış, bu proje de Kayseri’nin diğer önemli yatırımlarında olduğu gibi beklemeye alınmıştır. Kayseri Havaalanı’na ise maliyetin beşte biri oranında ödenek ayrılmıştır, Ankara-Niğde otobanına bağlanma taleplerimiz dikkate bile alınmamıştır.

İLK SEÇİMDE KAYSERİLİ İŞİNİ BİLİR, GEREĞİNİ YAPAR!

Söz konusu Kayseri olunca iktidarın kör ve sağır olduğunu, sadece söz verip gittiğini kaydeden İYİ Parti Milletvekili Dursun Ataş, “Sonuç olarak bir tarafta 1,5 milyon nüfuslu, her seçimde iktidara sonsuz kredi veren, verdiği rekor oyların karşılığını işsizlik ve ucuz gıda kuyrukları olarak geri alan Kayserili var; diğer tarafta ise Kayseri’ye bir yılda yapacağı yatırımdan fazla parayı Ankara’daki sarayın bakımına, Marmaris’teki yazlık saraya, Ahlat’taki kışlık sarayına harcayan saray eşrafı vardır. İktidarı Kayserililerin vicdanına bırakıyor, ilk seçimde Kayserili işini bilir, gereğini yapar diyorum” ifadelerini kullandı.