Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Girne'deki toplu açılış ve temel atma töreninde konuştu:

"Yeni Girne Askeri Hastanesinden 500 Yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesine, Kıbrıs Türkünün bağımsızlığının güçlü bir sembolü olacak Cumhurbaşkanlığı ve Meclis yerleşkesinden millet bahçesine, KKTC'nin dört bir yanını saran modern kara yollarına kadar pek çok iş birliği projemiz adım adım ilerliyor" "Kalkınma ve iş birliği protokolü kapsamında sağladığımız finansman desteklerine ek olarak sektör sektör eğildiğimiz bu projelerin yanı sıra mesleki eğitimin dönüşümü ve yerel yönetimlerde kapasite geliştirme çalışmalarını başlatmış durumdayız"

15 Kasım 2021 - 17:45
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Yeni Girne Askeri Hastanesinden 500 Yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesine, Kıbrıs Türkünün bağımsızlığının güçlü bir sembolü olacak Cumhurbaşkanlığı ve Meclis yerleşkesinden millet bahçesine, KKTC'nin dört bir yanını saran modern kara yollarına kadar pek çok iş birliği projemiz adım adım ilerliyor." dedi.

Oktay, 38. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla geldiği KKTC'de, Girne'de düzenlenen toplu açılış ve temel atma töreninde konuştu.

KKTC'nin kalkınma ve gelişme mücadelesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye olarak en güçlü desteği verdiklerini vurgulayan Oktay, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti iş birliğinin geçmişten bugüne uzanan kardeşlik ve gönül birlikteliği üzerinde yükseldiğini söyledi.

"Gaspıralı'nın 'Dilde, fikirde, işte birlik' diyerek işaret ettiği dayanışma ruhunu birlikte yaşatıyoruz." ifadesini kullanan Oktay, şunları kaydetti:

"1571'den bu yana Kıbrıs Adası'nın asli unsuru olan Kıbrıs Türkü kardeşlerimizi hiçe sayanlara karşı, ambargolara karşı, dünyaya açılan bir KKTC için beraber mücadele ediyoruz. Bu mücadelemiz ay yıldızlı bayrağımıza, bayrağa rengini veren şehitlerimizin kanına, canına ve tüm ecdadımıza karşı sorumluluğumuzdur. Bu mücadelemiz bölgede güçlünün değil, haklının hakkını alması içindir. Adına milli dava dediğimiz bu mücadele, dilimizle dinimizle kültürümüzle ortak geçmişimizle maziden atiye kurduğumuz sarsılmaz bir köprüdür. Köklü bağlarımızı geçmişten bugüne nasıl taşıdıysak bugün birlikte attığımız somut adımların da geleceği kuracağına inanıyoruz. Bu doğrultuda iş birliğimizi sürdürülebilir ve kurumsal nitelikte, günübirlik siyaset üstü bir yapı da oluşturmuş durumdayız.

KKTC'nin dört bir tarafında, baktığımız her yerde, Türkiye-KKTC iş birliği ile yapılmış altyapı üst yapı yatırımlarını, insana dokunan projeleri ve kalkınma desteklerinin somut nişanelerini görüyoruz. Az önce tanıtım filminde kurumlarımızın iftiharla sunduğu çalışmalar, sadece bu yılki, hatta son 6 aydaki gayretlerimizin sonucudur. Şu anda bulunduğumuz noktada yükselecek Yeni Girne Askeri Hastanesinden 500 Yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesine, Kıbrıs Türkünün bağımsızlığının güçlü bir sembolü olacak Cumhurbaşkanlığı ve Meclis yerleşkesinden millet bahçesine, KKTC'nin dört bir yanını saran modern kara yollarına kadar pek çok iş birliği projemiz adım adım ilerliyor. Üzerinde mutabık kaldığımız alt ve üst yapı yatırımlarını ve beşeri sermaye kapasite geliştirme projelerini kaliteden ödün vermeden en hızlı şekilde hayata geçiren tüm kurumlarımıza yürekten teşekkür ediyor, her birini kutluyorum."

- "TİKA'mız KKTC'ye ayrı bir önem vererek çalışmalarına hız vermiş durumda"

TİKA'nın "Her şey bir tebessüm için" diyerek 150'den fazla ülkede faaliyet gösterdiğini hatırlatan Oktay, "TİKA'mız KKTC'ye ayrı bir önem vererek çalışmalarına hız vermiş durumda." ifadesini kullandı.

Oktay, balıkçı barınaklarından zeytinyağı ambarlarına, restore edilen tarihi mekanlardan çocuk parklarına pek çok yerde TİKA'nın imzasını görmenin mümkün olduğuna işaret ederek, "Lapta, Yenierenköy ve Dipkarpaz Sağlık Merkezlerinde hayati önem taşıyan tıbbi cihazların eksikliğini tespit etmiştik, bu cihazları sağlık merkezlerine TİKA vasıtasıyla kısa sürede kazandırmış durumdayız." diye konuştu.

Oktay şöyle devam etti:

"Bunlara ek olarak Sağlık Bakanlığımız da Dr. Burhan Nalbantoğlu, Cengiz Topel ve Gazi Mağusa Devlet hastanelerine tomografi ve ekokardiyografi cihazlarının da dahil olduğu tıbbi donanım desteğinde bulunmuş, cihazların kullanımına ilişkin sağlık personeline eğitim vermiştir. Salgın sebebiyle lojistik faaliyetlerin yavaşladığı böylesi bir dönemde 45 gün gibi kısa bir sürede tıbbi donanım ihtiyaçlarını hazır hale getiren Sağlık Bakanlığımızı ve TİKA'yı tebrik ediyorum. Temelini attığımız Yeni Girne Hastanesi ve proje tanıtımını az önce birlikte izlediğimiz 500 Yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi başta olmak üzere sağlık alanında destek ve işbirliğimizi sürdüreceğiz.

100 Yataklı Yeni Girne Askeri Hastanesi, son teknoloji tıbbi donanımı ve tedavi birimleriyle bölgede en iyi sağlık merkezlerinden birisi haline gelecek. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl bugün Lefkoşa 100 Yataklı Acil Durum Hastanesi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmış, 500 yataklı dev hastane kompleksinin de müjdesi verilmişti. Az önce proje tanıtımını hep birlikte izlediğimiz hastanenin de tam teşekküllü bir şekilde Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin hizmetine sunulması için gerekli desteği veriyoruz."

- "Bir diğer önemli işbirliği alanımız ulaştırma ve altyapı"

Hayat kalitesini, turizmi ve ticari faaliyetleri doğrudan etkileyen kara yolları için kesintisiz desteğin sürdürdüğünü aktaran Oktay, "Bir diğer önemli işbirliği alanımız ulaştırma ve altyapı." dedi.

Oktay şunları kaydetti:

"Toplam proje bedeli 635 milyon lira olan 46 kilometresi bölünmüş yol, 14 kilometresi birinci sınıf olmak üzere toplam 60 kilometre uzunluğunda 5 adet yol yapım projesi ile birlikte 322 kilometre uzunluğundaki köy yolları yapım çalışmaları devam ediyor. Gazimağusa-Dipkarpaz hattının bir parçası olan İskele-Çayırova Yolu’nun resmi açılışını bugün itibarıyla gerçekleştiriyoruz. 9 kilometre uzunluğundaki bu kesimin bölünmüş yol olarak tamamlanmasıyla bu güzergah üzerinde yer alan petrol, sanayi, turizm tesislerine, antik ve ören yerlerine ulaşım kolaylaşmış, sürüş konforu yükseltilmiştir. Balalan-Yenierenköy yolu, Lefkoşa–Değirmenlik–Girne-Esentepe Ayrımı projeleri ile 23 kilometrelik kısmı daha tamamlanan köy yolları iyileştirme çalıştırmalarının da kısa sürede sonuçlanmasını sağlayacağız."

- KKTC'de Cumhurbaşkanlığı ile Meclis Yerleşkesi ve Millet Bahçesi inşa edilecek

Kıbrıs Türkünün milli iradesini yansıtan Cumhurbaşkanlığı makamına yakışır sembol bir eser olacak Cumhurbaşkanlığı ile Meclis Yerleşkesi ve Millet Bahçesi projesini gördüklerini ifade eden Oktay, bu yerleşkenin Kıbrıs Türk halkının bir egemenlik nişanesi olacağını ve gelecek nesillere KKTC'nin güçlü demokrasi kültürüyle birlikte miras kalacağını söyledi.

Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Altyapı ve üst yapı projelerinin yanı sıra e-devlet çalışmalarına da güçlü desteğimizi sürdürüyoruz. Dünya standartlarında e-imza desteği olan güvenli e-kimlik kartları, e-nüfus kayıt sistemi ve kamuda hızlı ve kolay yazışmayı mümkün kılan e-yazışma sistemi, Türkiye'nin e-devlet altyapısı ile KKTC'ye sağlanmaktadır. KKTC Kamu Yönetim Sistemi, Hasta Bilgi Yönetim Sistemi, e-gümrük ve e-meb sistemlerinin entegrasyonu tamamlanmış durumda. Dijital Dönüşüm Ofisimize gayretleri için teşekkür ediyorum. Kamu hizmetlerinin dijitalleşmesi ve KKTC'de bürokrasinin azaltılması için tüm ilgili kurumlarımızla işbirliğimizi sürdüreceğiz. Kalkınma ve işbirliği protokolü kapsamında sağladığımız finansman desteklerine ek olarak sektör sektör eğildiğimiz bu projelerin yanı sıra mesleki eğitimin dönüşümü ve yerel yönetimlerde kapasite geliştirme çalışmalarını da başlatmış durumdayız. KKTC'de daha sağlam bir altyapı ve daha güçlü bir kalkınma ivmesinin kardeşlik bilinciyle ve azimle hareket ettiğimiz sürece mümkün olduğuna yürekten inanıyorum. Karar alma ve uygulama mekanizmalarında bulunan herkesin bu doğrultuda üzerinde ciddi bir sorumluluk bulunuyor.

Yapısal reformlar başta olmak üzere nerede bir tıkanıklık, nerede bir yavaşlama varsa tüm ilgililerin bu sorumluluk bilinciyle inisiyatif almasını ve ilerleme yönünde adım atmasını arzu ediyoruz. Türkiye-KKTC ilişkileri her türlü yerel siyasi polemiklerin üzerindedir. Mücahitlerimiz ve Mehmetçiklerimizin yürek yüreğe mücadeleleri ve şehadetleriyle bağımsızlığını kazanmış, hakkını hukukunu çiğnetmemiş ve 38 yıldır barış içinde hür şekilde yaşayan Kıbrıs Türkünün istikbaline yakışan tutum budur. Bizler, Kıbrıs Türkünün geleceğe güvenle bakarak, barış, huzur ve refah içinde yaşamaya devam etmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Rabbim birliğimizi ve dayanışmamızı daim etsin. Temel atma ve açılış törenlerini gerçekleştirdiğimiz işbirliği yatırımlarının Kıbrıs Türk halkına hayırlı olmasını diliyorum. Projelerde emeği geçen Milli Savunma Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, TİKA, Dijital Dönüşüm Ofisimize ve ASFAT'a teşekkür ediyorum. Kurumlarımızın projeleri birlikte yürüttükleri KKTC'nin ilgili tüm bakanlık ve kurumlarına teşekkür ediyorum."