Biden'dan yaşamını yitiren eski ABD Dışişleri Bakanı Powell için taziye mesajı

ABD Başkanı Joe Biden, yeni tip koronavirüs (Kovid 19) nedeniyle 84 yaşında yaşamını yitiren eski ABD Dışişleri Bakanı ve Genel Kurmay Başkanı Colin...

18 Ekim 2021 - 20:20
ABD Başkanı Joe Biden, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 84 yaşında yaşamını yitiren eski ABD Dışişleri Bakanı ve Genel Kurmay Başkanı Colin Powell için taziye mesajı yayımladı.

Biden yaptığı yazılı açıklamada, Powell'ın yaşamını kaybetmesinden dolayı derin üzüntü duyduğunu belirterek, Powell'ın hayatının büyük bir bölümünü Amerikan vaatlerini yerine getirmeye adadığını ve 4 Amerikan başkanına danışmanlık yaptığını vurguladı.

Powell'ın Ulusal Güvenlik Danışmanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yaptığı sürece bir senatör olarak kendisiyle yakından çalıştığını vurgulayan Biden, görüş ayrılıklarına düştüklerinde bile Powell'ın saygısını yitirmediğini kaydetti.

Biden, Powell'ın ailesine başsağlığı dilerken, "Colin Powell iyi bir adamdı. En büyük Amerikalılardan biri olarak hatırlanacak." ifadesini kullandı.

- Powell kimdir?

ABD'nin New York eyaletinde 5 Nisan 1937'de Jamaikalı göçmen bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Powell, New York şehrinin Harlem ve South Bronx bölgelerinde büyüdü ve City College of New York'ta okudu.

Powell, mezun olduktan sonra orduya girdi ve 1962-1963 ve 1968-1969'da Vietnam'da görev yaptı.

İlk siyasi görevine 1972'de Beyaz Saray üyesi olarak başlayan Powell, çeşitli görevlerinden ardından Nisan 1989'da dört yıldızlı bir general oldu ve dönemin ABD Başkanı George Bush tarafından aynı yılın ağustosunda Genelkurmay Başkanlığına aday gösterildi.

Powell, Genelkurmay Başkanlığı döneminde Panama'nın işgali, Çöl Kalkanı ve Çöl Fırtınası operasyonlarının yanı sıra Körfez Savaşı'nın planlanmasında öncü rol oynadı.

1993 yılında ordudan emekli olan Powell, George W. Bush tarafından 16 Aralık 2000'de Dışişleri Bakanlığına aday gösterildi ve ABD Senatosu tarafından oy birliğiyle onaylanmasının ardından 20 Ocak 2001'de 65. Dışişleri Bakanı olarak yemin etti.

Dört yıllık görev süresinin çoğunluğu 11 Eylül saldırılarının sonrasından oluşan Powell, ABD'nin "terörizmle savaş" ortamında diğer ülkelerle ilişkilerinin yürütülmesi görevini üstlendi.

Powell'ın askeri deneyimleri 11 Eylül saldırılarının ardından yürüttüğü görevine katkıda bulundu.

Powell, dönemin ABD Başkanı Bush ve diğer üst düzey yöneticilerle ABD'nin "terörizmle mücadele" sürecinin ön saflarında yer aldı.

- BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmayla hafızalara kazınmıştı

2003'teki Irak Savaşı'ndan önce BMGK'de yaptığı konuşmayla hafızalara kazınan Powell, Konsey'in 1441 sayılı kararına atıfta bulunarak Irak'ın kitle imha silahlarından arındırılması gerektiğini belirtmişti.

Powell, konuşmasında "Irak'ın terörizme karışması hakkında Washington yönetiminin bildiklerini" Konsey ile paylaşmış, daha sonra bu konuşmadan utanç duyduğu açıklamasını yapmıştı.

26 Ocak 2005'e kadar dışişleri bakanlığı yapan Powell, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı komplikasyonlar nedeniyle 18 Ekim'de hayatını kaybetti.