AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Balkanlar'da sınır değişikliğiyle ilgili "hayalet" belgeyi görmediğini söyledi

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Slovenya Başbakanı Janez Jansa'nın, AB Konseyi Başkanı...

26 Nisan 2021 - 18:20
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Slovenya Başbakanı Janez Jansa'nın, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'e gönderdiği iddia edilen Balkanlar'da sınır değişikliğiyle ilgili "resmi olmayan belgeyi" duyduğunu ama görmediğini belirterek, "Bu benim için konu bile değil." dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Brüksel'de görüşmesinden sonra ortak basın toplantısında konuşan Borrell, Slovenya'nın hazırladığı ileri sürülen resmi olmayan belge (non-paper) hakkındaki soruyu yanıtladı.

Borrell, "Bu belgeyi hayalet olarak adlandırıyorsunuz. Belki de hayalettir. Ben bu belgeyi görmedim ama hakkında konuşulanları duydum. Eğer bu resmi olmayan bir belgeyse benim için konu bile değil." diye konuştu.

Bosna Hersek ve Balkanlar'daki tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine, AB'nin saygı duyduğunu vurgulayan Borrell, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi üyelerini de bugün veya yarın arayarak, bu mesajı ileteceğini aktardı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ise Bosna Hersek'in toprak bütünlüğünü desteklediklerini belirterek, bunun 26 yıl önce imzalanan Dayton Anlaşması gereği Sırbistan'ın yükümlülüğü olduğunu söyledi.

Vucic, "Ben hiçbir belge görmedim. Kimse bana belge sunmadı, böyle bir belgeden bahsetmedi." diye konuştu.

Slovenya medyasındaki haberlerde içeriği yayımlanan belgede, Bosna Hersek'in parçalanması, Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Sırbistan'a bağlanması ve Kosova'nın Arnavutluk ile birleşmesi maddelerinin yer aldığı ortaya çıkmıştı.

İngilizce "Batı Balkanlar-Daha ileriye" başlığıyla hazırlanan belgenin, Slovenya'nın resmi tutumu olmadığı ifade edilirken, eski Yugoslavya'nın karşılaştığı sorunlara bir "çözüm" olduğu ileri sürülmüştü.

Bosna Hersek'in AB üyeliğinin reddedilmesi gerektiği vurgulanan belgede, Türkiye'nin bölgedeki boşluktan faydalandığı iddia edilirken; özellikle Bosna Hersek ve Kuzey Makedonya'da son derece etkili olduğu maddesi yer almıştı.

- AB'den Sırbistan'daki ulaştırma projelerine destek

Vucic, AB'nin Sırbistan'daki bazı ulaştırma projelerini destekleyeceğini, AB ile Sırbistan'ın önce Belgrad ile Niş kenti arasında, oradan Kuzey Makedonya sınırına kadar hızlı tren yolu inşa edeceğini aktardı.

"Bu oyun değiştirici olacak." diyen Vucic, yeni hattın Viyana, Münih, Zagreb'den Atina, Sofya ve İstanbul'a kadar ulaşımda önemli bir yer edineceğini dile getirdi.

Niş ile Kosova'nın başkenti Priştina arasında "barış otoyolu" yapılacağını da belirten Vucic, temel atma törenine AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'i davet ettiğini söyledi.

Vucic, AB'nin, Sırbistan'daki ulaştırma projelerine yüz milyonlarca avroluk destek vereceğini vurgulayarak, "Bunun için ne kadar teşekkür etsem az." ifadesini kullandı.