18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümü

Elazığ, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak ve Bingöl'de törenler yapıldı

18 Mart 2022 - 13:35
Elazığ, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak ve Bingöl'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümü dolayısıyla törenler düzenlendi.

Elazığ Garnizon Şehitliği'nde düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

İl Müftüsü Selami Aydın tarafından dua edilmesinin ardından, Garnizon, Harput Polis ve İcadiye Şehitliğine, Vali Ömer Toraman, 8. Kolordu Komutan Vekili Tuğgeneral Sadettin Alp Ergin ve Belediye Başkan Vekili Sami Güzel karanfil bıraktı.

- Mardin

Mardin Garnizon Komutanlığı yapılan törende de Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Burhan Aktaş ve Mardin Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma Dayanışma ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Velit Alptekin, Şehitlik Anıtı'na çelenk sundu.

Törende, saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışının ardından İstiklal Marşı okundu.

İl Müftü Vekili Musa Çiftçi tarafından şehitler için dua edildi, şehit mezarlarına karanfil bırakıldı.

Vali Demirtaş, protokol üyeleri ile şehit polis memuru Vedat Kaya'nın anne ve babası ile şehidin mezarını ziyaret etti.

Atatürk Kültür Merkezinde devam eden programda, şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu.

Hacı Suphiye Bölünmez Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri tarafından şiirler okundu, Çanakkale Zaferi'nin anlatıldığı tiyatro oyunu sahnelendi, türküler seslendirildi.

Törene, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Aydın Turhan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Coşkun Sel, Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Kadın Kolları Genel Başkanı Hatice Turan Kandemir, kamu kurum ve kuruluşları ile siyasi partilerin temsilcileri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

-Batman

Batma Valiliği bahçesinde çelenk sunma töreniyle başlayan program, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonunda devam etti.

Programda, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Veysel Karani İmam Hatif Lisesi Proje Okulu Müdürü Mehmet Siraç Dadak, günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı.

Öğrenciler tarafından türküler seslendirildi, şiirler okundu, çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Törene, Vali Hulusi Şahin, Garnizon Komutanı Hava Seyrüsefer Albay İhsan Kaplan, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, vali yardımcıları ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

- Siirt

Siirt'te Garnizon Komutanlığı Şehitliğinde gerçekleştirilen ilk tören, şehitler anıtına çelenk sunulmasının ardından, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Şehitlerin anısına yapılan saygı atışından sonra Vali ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu Şehitlik Anıtı Defterini imzaladı.

Kur'an-ı Kerim tilavetinden sonra İl Müftü Vekili Muhammed Özdemir dua okudu, Vali Hacıbektaşoğlu ve protokol üyeleri şehitlerin mezarına karanfil bıraktı.

Siirt Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonunda devam eden törende, günün anlam ve önemi belirten konuşma yapıldı.

Şehit Davut İlbaş Ortaokulunun hazırladığı Çanakkale Oratoryosu gösterisi ve Çanakkale'den Mektuplar adlı şiirin okunmasının ardından zaferi anlatan gölge oyunu sahnelendi.

Çanakkale türkülerinin seslendirdiği tören resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve "18 Mart Çanakkale Şehitleri" temalı resim sergisinin ziyaret edilmesiyle sona erdi.

Törenlere, Siirt 3. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferat Vural, Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Yasin Başbay, Adalet Komisyonu Başkanı Erhan Obut, Siirt Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cemalettin Erdemci, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdürü Hakan Yıldırımoğlu, kurum ve kuruluşların temsilcileri, şehit aileleri ve gaziler katıldı.

- Şırnak

Şırnak Valiliği ahçesinde düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

23. Piyade Tümen Komutanlığı Şehitlik Anıtı'nda devam eden törende de Vali Ali Hamza Pehlivan, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Tekin Aktemur, Belediye Başkan Vekili İhsan Gören, Şehit Gazi ve Köy Korucuları Federasyonu Başkanı Mehmet Güngör Şehitlik Anıtı'na çelenk sundu.

İl protokolü, Şehitlik Anıtı'na karanfil bıraktı, Kur'an-ı Kerim okundu, şehitler için dua edildi.

Şırnak Üniversitesi Kampüsü Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda da yapılan programda, oratoryo ve sinevizyon gösterileri yapıldı, şiirler okundu.

Vali Pehlivan, yaptığı konuşmada, 18 Mart'ta Çanakkale Destanı'ndaki ruhun bugün de sürdüğünü söyledi.

Şehitlerin emanetinin emanetleri olduğunu belirten Pehlivan, "Çanakkale Destanı imanın imkanı yendiği destandır. Çanakkale savaşmaya değil, ölmeye gidenlerin destanıdır." dedi.

Programa, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Erkan, 23. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral İdris Acartürk, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Bozkurt, İl Milli Eğitim Ahmet Özdemir, şehit ve gazi aileleri ile vatandaşlar katıldı.

- Bingöl

Bingöl'de de düzenlenen program, Vali Kadir Ekinci tarafından Şehitlik Anıtı'na çelenk sunulması ve karanfil bırakılmasıyla başladı.

Ekinci, il protokolü ile birlikte daha sonra şehitlerin kabirlerini ziyaret ederek, kabirlere karanfil bıraktı, dua etti.

Ardından Bingöl Şehit Aileleri, Gazileri ve İnsan Hakları Derneği (BİŞHAK) ziyaret eden Vali Ekinci, burada şehit aileleriyle bir araya geldi.