Bilim insanları, gebelikte yapay tatlandırıcılı diyetin bebekte obeziteyi tetiklediğini belirtti

ABONE OL

ilim insanları, kadınlarda gebelik döneminde diyet amaçlı yapay tatlandırıcı tüketiminin bebekte zararsız mikroorganizmaları etkilediği ve obezite...

ilim insanları, kadınlarda gebelik döneminde diyet amaçlı yapay tatlandırıcı tüketiminin bebekte zararsız mikroorganizmaları etkilediği ve obezite riskini tetiklediğini tespit etti.

Kanada'daki Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsünden araştırmacılar, kemirgenler üzerinde yaptıkları deneyde, hamilelik sırasında doğal olmayan tatlandırıcı tüketimine bağlı olarak bebeklerin mikroorganizma ve metabolizmalarındaki değişiklikleri gözlemledi.

Kemirgenleri 3 gruba ayıran araştırmacılar, ilk gruba tatlandırıcı olarak aspartam, ikinci gruba stevia, üçüncü gruba ise sadece su verdi.

Deneyde, şeker yerine kullanılan tatlandırıcılardan stevia veya aspartam ile beslenen gebe kemirgenler, yağ oranı daha fazla, obezite riski daha yüksek olan ve bağırsak mikrobiyomlarında belirgin farklılıklar olan yavrular doğurdu.

Diğer yandan tatlandırıcı tüketen kemirgenlerin bağırsaklarındaki propiyonat ve bütirat üreten moleküllerde artış kaydedilirken, laktoz fermente eden türlerde azalma oldu.

Araştırma, annenin hamilelik sırasında uyguladığı yapay tatlandırıcılı diyetin bebeklerin gelişimini olumsuz etkilediği ve obezite riskini artırdığını gösterdi.